Epididimit Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/02/14 15:30 • Güncelleme Tarihi : 2017/02/14 15:30 •
Epididim erkeklerde  testisler üzerinde yer alan ve testislerde üretilen  sperminolgunlaşması, depolanması ve taşınmasında rol oynar
Epididimit Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Epididim erkeklerde  testisler üzerinde yer alan ve testislerde üretilen  sperminolgunlaşması, depolanması ve taşınmasında rol oynar.
Erkeklerde skrotum (torbaların) ağrılarının en fazla sebebi epididimiltihaplanmasında oluşan epididimitlerdir.
Akut (geçici) epididimitlerde şişlikve ağrı daha şiddetlidir. 1 ay 1.5 aydan fazla sürüyor ise kronik epididimitolarak isimlendirilir. 

Epididimit Belirtileri Nelerdir?

Epididimit vakalarında   skrotum (torbalar)şiş ve ağrılıdır. Bu şişlik ve ağrı hafif olabileceği gibi çok şiddetli de olabilmektedir. Bazen hastalar ağrı sebebi ile yürümektedahi zorlanırlar.Ayrıca barsakhareketleri ile testislerde ağrı, ağrılı işeme veya boşalma, semen sıvısındakan görülmesi gibi belirtileri de olabilir.

Epididimit Nedenleri Nelerdir?

Epididimit geneldeüriner sistem enfeksiyonları, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yollabulaşan hastalıklar, prostatitler sonucu bulaşan bakterilerle oluşmaktadır.
Çokeşli erkeklerde ve kondom kullanmayanlarda görülme riski artmaktadır. İdraryolları ve üreme sistemi ile ilgili ameliyat geçirmiş hastalarda veya darlıkbulunan hastalarda da risk artmıştır.
Önlem olarakta cinsel ilişki sırasındaprezervatif kullanımı ve cinsel yolla bulaşan cinsel hastalıkların tanı vetedavisi epididimitlerin oluşumunu önlemede en etkili seçimdir.

Epididimit belirtileri veya şüphesi olan erkekler üroloji uzmanlarına muayene olmalıdır.Bu bölümde yapılacak tetkik ve muayene sonrası gereken tedavi planlanacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?