Erkekte Kısırlığın Genetik Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/01 12:44 •

Kısırlık; erkekte ve bayanda, çocuk yapma yetisinin olmaması veya yetersiz kalması durumudur

Erkekte Kısırlığın Genetik Sebepleri Nelerdir?

Kısırlık; erkekte ve bayanda, çocuk yapma yetisinin olmaması veya yetersiz kalması durumudur.

Erkek Kısırlığına Sebep Olan Genetik Faktörler Nelerdir?

Kısırlığın en sık görülen sebebi genetik faktörlerdir. Bu genetik faktörler aşağıda belirtilmiştir.

Spermin hiç bulunmaması ya da yetersiz sayıda bulunması,

Spermlerin hareketsiz ya da az hareketli olması,

Kromozom sayısı anormallikleri,

Kromozom yapısı bozuklukları.

Erkek Kısırlığına Sebep Olan Çevresel Faktörler Nelerdir?

Eğer sağlık söz konusuysa; genetik faktörler olduğu kadar çevresel faktörler de etkindir. Sperm üretiminde de bu böyledir. Hatta yukarıda belirtilen faktörlerin yine en önemli destekleyicisi yine, çevresel faktörledir. Yani genetik faktörler, ancak çevresel faktörlerde desteklendiğinde hastalık veya iyileşme ortaya koyabilirler.

Beslenme, en önemli çevresel faktördür. Kısırlık problemiyle karşılaşan kişiler, sebze ağırlıklı ve düzenli beslenmelidir. Özellikle hücre yenileme özelliğinden dolayı E vitamini açısından zengin besinleri ve inciri çokca tüketmelidir. 

Diğer faktör ise, hareketlilik unsurudur. Bir kişi hareketlerinde ne kadar aktifse, vücut hücreleri de o kadar dirençli, aktif ve yenilenmeye açık hale gelir. Çünkü vücut potansiyeli yüksek olur ve yapım ve onarım işleri vücutta kolaylıkla yapılır. 

Kısırlık İyileşe Bilir mi?

Kısır olan bir erkeğin çocuk sahibi olup olmayacağı aslında tartışmalardan çok, araştırmaya yönelik bir konudur. Çünkü kişi yeterince detaylı incelendiğinde ancak kısırlığın sebebi ortaya konabilir ve ancak bu tespit edildikten sonra tedavi edilip edilmeyeceği kararlaştırılabilir. 

Eğer genetik olarak yenilenemeyecek bir durum söz konusuysa ve asla kaliteli sperm üretemiyorsa vücut, burada yapacak pek de bir şey yoktur. Ancak  genetik faktörler, çevresel olarak; beslenmeyle, sporla, hormonal ilaçlar kullanılarak desteklenebiliyorsa, işte burada baba olabilmek ihtimaller dahilindedir. 

Yani sperm var ama yeteri sayıda değil, testisler çalışıyor ancak hormon miktarı yeterince değil yada çok sperm var ama yeterince hareketli değil gibi sorunlarda çözüm olasılığı daha yüksektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?