Esrar nedir?

Yayın Tarihi : 2016/03/16 11:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:39 •

Esrar, marijuana veya kenevir olarak isimlendirilen bitki türlerinden elde edilen bir tür uyuşturucu maddedir.

Esrar nedir?

Esrar, marijuana veya kenevir olarak isimlendirilen bitki türlerinden elde edilen bir tür uyuşturucu maddedir. Kişiyi psikolojik olarak uyaran, kullanımı sonrası yüksek oranda bağımlılık yapan bu maddedir pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kullanımı ve tüketimi yasaktır. Kişi sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen esrar tüketiminden uzak durun.

Uyuşturucu Maddeler Vücuda Nasıl Etki Eder?

Beyin; kendi içinde birçok kola ayrılar. Beyin, beyincik, hipotalamus, talamus, pons, omurilik, omurilik soğanı gibi pek çok kısmı içinde barındırır. Beyinin bu kadar çok kısmı olması, şüphesiz pek çok fonksiyonu yerine getirebilmesi için düzenlenmiştir. Dolayısıyla; yürümek, koşmak, akıl yürütmek, söyleneni anlamak, durumları analiz edip tepki geliştirmek, duyu organlarını aktif şekilde kullanmak gibi durumların tamamı beyin kontrolünde gerçekleşir.

Uyuşturucu materyaller direk olarak beyine etki eder. Dolayısıyla beyin fonksiyonların yerine gelmesi engellenir. beyin uyuşuk ve bilişsel yeteneğini kullanamaz haldedir. Ayraca sadece beyin değil, fiziken de net görememe, kasları kontrol edememe, kelimeleri toparlayamama durumları görülür. Yani insanı insan yapan pek çok unsur; uyuşturucu madde kullanımında etkisini kaybeder ve insanı fonksiyonsuz bir hale getirir.

Uyuşturucu; aynı zamanda bağımlılık yapan da bir maddedir. Bu maddeyi kişi kullandığında, beyinde zevk merkezi uyarılır. Kişi, haz alır ve insan vücudu hazları tekrar deneyimlemek ister. Dolayısıyla uyuşturucu maddelerde birkaç sefer kullanıldıktan sonra vücut bu durumu benimser ve daima aynı hazzı almayı ister. Bir süre sonra bu alışkanlığın müptelası olur ve kesinlikle kendi benliğinden çıkarak bambaşka bir kimliğe bürünürler. Dolayısıyla uyuşturucuya bağımlı olmak şöyle dursun, hiç kullanılması deneyimlenmemelidir bile. Özellikle gençleri bu durumdan uzak tutmak için önlemler alınmalı ve bu önlemler halk tarafından da desteklenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?