Evde Burun Tıkanıklığı Çözme Yöntemleri

Yayın Tarihi : 2018/04/25 11:38 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 12:20 •

Burun tıkanıklığı yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Doktora gitmeden ev koşullarında burun tıkanıklığı ile nasıl mücadele edebilirsiniz konulu yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Evde Burun Tıkanıklığı Çözme Yöntemleri

Burun tıkanıklığı yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır. Yutkunmada, nefes almada zorluk çekmenin yanında, geceleri uykuya dalamama, ağızdan nefes alma zorunluluğundan dolayı ağızda kuruluk hissi, boğazda enfeksiyonlar başta olmak üzere pek çok huzursuzluğun da ana kaynağı olmaktadır. Özellikle polenlerin arttığı bahar aylarında alerjiden kaynaklı burun tıkanıklığı problemi yaşayan kişilerin durumları daha içler acısıdır. Kişi artık yediği yemekten, uyuduğu uykudan keyif alamaz hale gelebilir. Kişi gerek okulda, gerek işlerinde, gerek sosyal hayatında başarısızlıklara uğrayabilir.

Evde burun açmak için kullanılabilecek en pratik yol, kaynayıp soğutulmuş suyun içine atılmış tuzun iyice karıştırılması ve ağız ve buruna gargara yapılmasıdır. Kaynamış su içerisinde bakteri bulunmaz. Tuzun yakıcı etkisi ile de ağız ve burun içindeki bakteriler ölürler. Tıkanıklık oluşturan sebepler böylelikle ortadan kaldırılmış olur. Bu uygulama günde en fazla iki kez yapılabilir. Suyu özellikle burundan çekerken dikkatli olmak gerekir. Kuvvetle çektiğinizde ciddi bir yanma ile karşılaşabilirsiniz.

Süt, mukus tabakasını artırma özelliğinde bir bileşimdir. Bu sebeple tıkanıklık yaşadığınız dönemlerde süt içmekten kaçının. 

Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak da solunum yollarını açan ve rahatlatan yöntemler arasındadır. Ancak günde birer damla dozunu aşmamakta fayda vardır.

Gribal enfeksiyon kaynaklı bir burun tıkanıklığı yaşadığınızda geçirmek için en etkili yöntem şüphesiz beslenmelidir. Bu dönemde C vitaminince zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Bulunduğunuz odanın sıcaklığı da çok önemlidir. Sıcak yerlerde burun içindeki mukus daha akışkan olur. Yani burnunuzu temizledikçe rahatlamayı hissedebilirsiniz. Aynı zamanda oda havasının nemli olması da burun sağlığı için son derece önemlidir. Nemli ortamda hem burnunuz daha temiz hava solur, hem de burun yaralarından ve tahrişlerden korunmuş olursunuz.

Tabii burun tıkanıklığı söz konusu olduğunda dumanın da rahatsızlık oranı artar. Özellikle sigara, nargile dumanı gibi yoğun ve nikotin ağırlıklı duman, kişiyi fazlaca rahatsız eder. Hali hazırda tıkanık olan burnun daha çok tıkanmasına yol açar. Bu sebeple açık havada dahi olsa dumana maruz kalmamaya çok dikkat edilmelidir.

Eğer tıkanıklık on günü geçmiş ve kanamalı tıkanıklık varsa muhakkak hekiminize danışmalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?