Fibromiyalji ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2015/09/11 13:50 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 11:31 •

Fibromiyalji yaygın vücut ağrılarının eşlik ettiği ve günümüzde sık görülen bir sağlık sorunudur. Yaşam kalitesi ve iş hayatı üzerine de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu yazımızda fibromiyalji hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Fibromiyalji ve Tedavisi

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji, son yıllarda yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişide, yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları bulunmaktadır. Bilim adamları  fibromiyaljinin, bein ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri etkileyerek ağrılı duyularını güçlendirdiğini belirtmektedir. Bu nedenle bu hastalıkta ağrı şikayeti ön plana çıkmaktadır.

Kişide fibromiyalji belirtileri,  genellikle fiziksel travma, ameliyat, enfeksiyon veya önemli psikolojik stres gibi bir olaydan sonra başlarKişide sebepsiz yere halsizlik, yorgunluk, isteksizlik ve kas ağrıları vardır. Çoğunlukla düzensiz yaşam ve yoğun stres fibromiyaljiye neden olmaktadır.

Fibromiyalji hastalığı kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Fibromiyalji hastası birçok kişide beraberinde gerilim tipi baş ağrıları, temporomandibular eklem bozuklukları, irritabl bağırsak sendromu, anksiyete ve depresyon rahatsızlıklarına  da rastlanılmaktadır.

Fibromiyalji Nedenleri

Bilim adamları,  tekrarlanan sinir uyarımlarının fibromiyalji hastalarının beyin ve omuriliğinde değişikliğe neden olduğunu ifade etmektedir. Bu değişiklik, beyinde ağrı sinyali veren bazı kimyasalların seviyelerinde anormal bir artışı içerir.Bu da hastada ağrıya yol açar.Ağrı oluşumunda beynin ağrı reseptörlerinin, ağrıya dair bir hafıza geliştirmeleri de etkilidir.

Fibromiyalji hastalığını tetikleyen bazı durumlar rapor edilmiştir.

1.Genetik. Fibromiyalji aileden geçme eğiliminde olduğundan, kişide bazı genetik mutasyonlar olabilir.
2.Enfeksiyonlar. Bazı hastalıkların fibromiyaljiyi tetiklediği veya ağırlaştırdığı izlenmektedir..
3. Fiziksel veya duygusal olaylar. Fibromiyalji bazen bir trafik kazası gibi fiziksel bir olayla tetiklenebilir. Uzun süreli yaşanan psikolojik stres ve psikososyal risk faktörleri de bu durumu tetikleyebilir.

Fibromiyalji Risk Faktörleri

Fibromiyalji için risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir:

Cinsiyet:  Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüri
Aile öyküsü. Anne baba veya kardeşinizde de bu hastalık varsa fibromiyalji gelişme olasılığı daha yüksektir.
Osteoartrit, romatoid artrit veya SLE (lupus) hastalığı olanlarda fibromiyalji riski daha yüksektir.

Fibromiyalji Belirtileri

Yaygın ağrı en sık görülen belirtidir. Bu ağrı vücudun her iki yanında ve belin üstünde ve altındadır.
Tükenmişlik. Fibromiyaljisi olan kişiler, uzun süre uyuduklarını bildirseler de genellikle yorgun uyanırlar. Uyku genellikle ağrı nedeniyle bozulur ve fibromiyalji hastalarının çoğunda huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozuklukları da bulunur.
Zihinsel faktörler ve konsantrasyonda bozulma görülmesi.

Fibromiyalji sıklıkla aşağıdaki rahatsızlıklarla birlikte görülebilir.

Depresyon ve anksiyete
Huzursuz bağırsak sendromu
Kronik yorgunluk sendromu
Migren ve baş ağrısı

Fibromiyaljinin Sağlığımıza Olumsuz Etkileri

Fibromiyaljinin yol açtığı ağrı, yorgunluk ve kötü uyku kalitesi, evde veya işte çalışma yeteneğinizi etkileyebilir. Sosyal hayatınız ve yaşam kaliteniz de bu durumdan olumsuz etkilenir. Beraberinde ırıklığı, depresyon ve sağlıkla ilgili kaygılar olabilir.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyaljinin  doğrudan tedavisi olmasa da çeşitli ilaçlar semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Egzersiz, rahatlama ve stres azaltma önlemleri de yardımcı olabilir.
Fibromiyalji tedavisi semptomlarınızı hafifletmeyi ve yaşam kalitenizi iyileştirmeyi amaçlar.

Fibromiyalji için önerilen 3 ana tedavi şunlardır:

1. Egzersiz yapmak
2. Konuşma terapileri
3.İlaçlar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?