Erkeğin Radyasyon Alması Spermi Etkiler mi?

Yayın Tarihi : 2017/09/13 11:15 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 14:06 •

Radyasyon; teknolojik aletlerde bulunan direkt ışınlardır. Radyasonun tedavi veya farklı nedenlerla alınmasının erkekte sperm kalitesini etkileyip etkilemeyeceği de merak edilen bir konudur.

Erkeğin Radyasyon Alması Spermi Etkiler mi?

Radyasyon Nedir?

Radyasyon; teknolojik aletlerde bulunan direkt ışınlardır. Özellikle röntgen, tomografi gibi cihazlarda yüksek oranda radyasyon vardır.

Radyasyonlu işlemler her zaman program dahilinde olmayabilir. Bazen ansızın radyasyona maruz kalabilirsiniz. Bu aşamada gebelik düşünen anne adayları, zihinsel karmaşaya düşebilir ve gebelik durumunu erteleyebilir. Aylar önce alınan radyasyon, bebeğin genetiğini etkilemez. Tavsiye edilen; radyasyon almadığınız bir ayda gebe kalmanız. Yani; gebelik planı yapıldığı andan itibaren garantiye almak için; bir adet dönemi geçene kadar beklenmelidir. Gebelik şüphesi varsa, kesinlikle radyasyonlu işlemlere girilmemelidir.

Erkeğin Radyasyon Alması Spermi Etkiler mi?

Gebelikte kadının yumurta kalitesi olduğu kadar, erkeğin sperm kalitesi de bebeğin fonksiyonlarını etkiler. Ancak anne, ayda bir yumurta meydana getirir, olgunlaştırır ve gebeliğe hazır duruma ulaştırır. Haliyle bu bir aylık süreçte, herhangi bir zamanda aldığı radyasyon, bebeği olumsuz etkileyebilir. Ancak erkeklerde spermler, neredeyse gün aşırı üretilebilir. Haliyle kadınlardaki kadar uzun süren etki beklemeyiz. Bu sebeple erkek radyasyon aldıysa, garanti olması açısından bir hafta kadar sürede gebelik planlanması ertelenmesi yeterlidir.

Radyasyon Bebeğe Neden Zarar Verir?

Radyasyon, güçlü ışınlardır ve bunlar bebeğin genetik yapısında, DNA denilen materyale direkt etki edebilirler. Bu sebeple bebekte kalıtsal ve tahmin edilemeyecek hastalıklar meydana gelebilir. Çünkü radyasyonun bebeğin hangi organını etkileyen, hangi DNA dizimine rast geleceği tamamen tesadüfidir. Bu sebeple meydana gelebilecek hastalığı öngörmek pek de mümkün değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?