Gebelik Şekeri Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/08/18 15:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 11:13 •

Gebelik şekeri olarak bilinen sağlık sorunu, önceden bilinen bir şeker hastalığı olmayan kadınların gebelikte şekerlerinin yüksek saptanması durumudur.

Gebelik Şekeri Nedir?

Öncedenbilinen bir şeker hastalığı olmayan kadınların gebelikte şekerlerinin yüksek saptanması durumudur.

Gebeliksırasında beslenme alışkanlıkları azalan hareket ve plasentadan salgılanan hormonların gebelik şekerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Plasenta salgıladığı hormonlarla annenin insülin etkisini azaltmaktadır. Bu da kandaki şekerin enerjiye dönüştürülememesine ve kan da şeker yüksekliğine sebep olmaktadır.

Gebelikşekerinin tüm gebeliklerde görülme oranı %2–10 arasında belirlenmiştir. Bu oranda çevresel ve genetik faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Ailede şeker hastalığı öyküsü, ileri yaş, kilo, iri doğum yapma ve beslenme bu faktörlere örnek olarak verilebilmektedir.

Gebelikşekeri tanısı 24–28 haftalarında yapılan şeker yüklemesi testiyle belirlenmektedir.Gebelik şekeri olan anne adaylarının bebeklerine fazla miktarda şeker ulaşması vebunun yağ olarak depolanması sonucu bebekte irileşmeler görülmektedir. Ayrıca bu bebeklerde ileri dönemlerde şişmanlık ve tip 2 diyabet görülebilmektedir.

Gebelikşekerinde amaç gebelerin şekerini normal kişilerin değerlerine çekebilmektir.Tedavi ile gebenin kan şekeri 95mg/dl altına, yemek sonrası 1.saat 140 mg/dlaltı,2.saat 120 mg/dl altında tutmak amaçlanmaktadır.

Budoğrultuda gebenin eğitilmesi çok önemlidir. Bu eğitim hemşire ve diyetisyenlertarafından verilmeli ve gebe bilgilendirilmelidir. Evde kan şekeri takibininnasıl yapılacağı öğretilmeli ve beslenme tedavisi anlatılmalıdır.

Bunundışında kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde orta düzeyde egzersiz önerilmektedir.Özellikle yüzme ve günde 30 dakika  yürüyüş kan şekerinin düşürülmesinde etkili bir egzersizdir.

 

Bu uygulamalar sonucunda istenilen değerlere inilememesi durumunda insülintedavisi önerilmektedir.

Gebelik şekeri genellikle doğumdan sonra düzelen bir durumdur. Ancak anne ve bebekte gelişebilecek olumsuz sonuçlar nedeniyle doktor tarafından takip altındatutulması önemlidir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?