Gebelik ve Cinsellik

Yayın Tarihi : 2018/07/16 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/06 23:56 •

Gebelik, cinselliği engelleyecek bir durum değildir. Ancak ilk aylarda bebeğe zarar verme korkusu, ilerleyen aylarda ise vücut genişlemesinden kaynaklı cinsel isteksizlik görülmesi son derece normal ve her gebelikte yaşanabilen durumlardır.

Gebelik ve Cinsellik

Gebelik ve gebelik süresince cinsellik çiftler arasında sıkça merak edilen bir konudur. Gebelik anne adayının hayatını her yönüyle değiştirdiği gibi cinsellik yönünden de anne adayını farklı bir hayat beklemektedir.

Gebelik, cinselliği engelleyecek bir durum değildir. Ancak ilk aylarda bebeğe zarar verme korkusu, ilerleyen aylarda ise vücut genişlemesinden kaynaklı cinsel isteksizlik görülmesi son derece normal ve her gebelikte yaşanabilen durumlardır. Özellikle ilk gebelikte veya tedavi gebeliklerinde bu durum daha sık görülmektedir. Bunlar aşılmayacak problemler değildir ancak iki tarafında bu hususta hassas ve anlayışlı olması gerekmektedir.

Gebelik döneminde cinsellik, çiftlerin cinsel hayatını fazlasıyla etkilemektedir. Anne adayının gebelik sürecindeki cinsel hayatını, 3 dönemde inceleyebiliriz. Her biri üçer aylık periyotlardan oluşan bu dönemler sırasıyla birinci (ilk üç ay), ikinci (ikinci üç ay) ve üçüncü trimester (son üç ay) olarak sınıflandırılır.

Gebeliğin ilk 3 ayı (1.trimester) ve Cinsellik

Gebeliğin ilk 3 ayında, anne adayları bu sürece uyum sağlama dönemi yaşamaktadırlar. Bu dönemde cinsel ilişkinin kendilerine ya da bebeklerine zarar vereceği, düşüğe neden olacağı korkusunu yaşayan gebeler de cinselliğe karşı soğukluk gelişebilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında dolgunlaşan memelere dokunulması, genital bölgede kanlanmasının artmasıyla birlikte ödem gelişmesi ve buna bağlı olarak pen*sin girişi sırasında ağrı oluşması nedeniyle bu dönemdeki gebelerde libido azalmasında etkindir.

Gebeliğin ikinci 3 ayı (2.trimester) ve Cinsellik

Bu dönemde gebeler, gebeliğin fiziksel değişikliklerine adapte olmaya başlarlar. Buna bağlı olarak da gebelerde libido artışı ve cinsel ilişkiye karşı ilginin arttığı gözlenir.

Gebeliğin son 3 ayı (3.trimester) ve Cinsellik

Bu dönemde gebeliğin gelişmesine bağlı olarak rahmin (uterusun) büyümesiyle birlikte anne adaylarında çeşitli rahatsızlar olabilir. Mide rahatsızlıkları (yanma, ekşime gibi) yorgunluk, uykusuzluk, rahimde oluşan hazırlayıcı kasılmalar, bacak kasılmalar, memelerden süt gelmesi gibi belirtiler bunlara örnektir. Bu dönemde gebelerde libido azalması ve cinsellikten soğuma sıkça görülmektedir. Rahmin iyice büyümesi nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi gelişebilir. Cinsel ilişki sırasında bu dönemde çiftler, kendileri için en uygun ve anne adayına en az rahatsızlığı verecek pozisyonu seçmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
k********* :

hocam merhaba zevk suyu kıyafetten geçer mı kıyafet uzerınden sürtünme yapılırsa zevk suyu hamıle bırakır mı?


Cevap:

Anlattığınız gibi bir beraberlik sonrası gebelik olasılığı pek mümkün görülmüyor.
Sıklıkla  erken yaşlarda bu şekilde bir yakınlaşma yaşayan ve cinsel konularda da bilgi sahibi olmayan okurlarımızdan sıklıkla benzer sorular geliyor.

Tahlil.com doktorları olarak sizin gibi genç okurlarımıza  önerimiz aşağıdaki bağlantıda yer alan ve hamilelik oluşumuna dair verilen bilgileri sonuna kadar dikkatle okuyup hamileliğin oluşum ve test edilmesi hakkında  bilgi sahibi olmanız.

i********** :

hocam adetın ilk günü kıyafetlerle sürtünme olsa hıc soyunmadan ve cok az zevk suyu gelse hamıle kalınır mı kasık ağrım bel ağrım var psıkolojık mıdır adetın ılk gunu zevk suyundan hamıle kalınır mı daha doğrusu adetlıyken hamile kalınır mı ped iç çamaşırlarımız pantolonumuz vardı zevk suyu geçer mi


Cevap:

Erken yaşlarda belirtiğiniz şekilde yaşanan cinsel beraberlikler sonrası kimi zaman bu tür çok da anlamlı olmayan sorular geliyor.
Cinsellik ve hamilelik oluşumu gibi konularda bilgi eksikliği de buna benzer  soruların gelmesine yol açıyor.
Elimizden geldiğince okurlarımızı bu konuda bilgilendirmek için uyarıcı yazılar yayınlıyor ve soru cevaplıyoruz.
Belirtiğiniz şekilde bir ilişki ile  hamilelik mümkün görünmüyor.Muhtemelen yaşınız küçük ve cinsel konularda da bilgi sahibi değilsiniz.
Hamileliğin hangi durumlarda olabileceği, hangi durumlarda hamilelik olmayacağı ve bu konularda sorulmuş benzer  binlerce soru ve Tahlil.com uzmanlarınca verilmiş cevapları aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.
Biraz vakit ayırıp dikkatle okumanızı öneririz.



m******** :

Sürtünme yoluyla kız arkadaşımla ilişkiye girdik fakat kıyafetlerimiz vardı 10 saniye çıkartıp onun poposuna sürtündüm fakat boşalmadım hamile kalma riski varmıdır


Cevap:

Üzerlerinde kıyafet veya çamaşır varken ilişkiye giren genç okurlarımızdan sıklıkla bu tür sorular geliyor. Bu soruların bir çoğu da cinsel konularda bilgisizlikten kaynaklanıyor.
Öncelikle merakınızı giderelim  bu tür ilişkilerde hamilelik şansı yoktur veya yok denecek kadar azdır..Bu konuya dair çok daha detaylı bilgiyi, sorulmuş benzer soru ve Tahlil.com uzmanlarınca verilmiş cevapları  aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.

Giysiler varken ilişkide hamile kalınır mı?

Hamilelik nasıl anlaşılır? Hangi tür ilişkilerde hamilelik ihtimali bulunmaktadır?

m****************** :

İki üç kez erken adet görmenin hastalıkla mı yoksa hamilelikle mi alakası vardır. Teşekkürler.


Cevap:

Erken tarih de olsa adet kanaması görülüyorsa hamilelikten söz edilemez. Adet tarihinizde düzensizlik devam ederse sebebini araştırmak için ilgili doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. 

m****************** :

meraba. 1 veya 2 hafta erken adet görmenin nedeni ne olabilir ? teşekürler


Cevap:

Yılda 1-2 kez olması normaldir..

?