Gebelikte Vajinal Akıntı Çeşitleri ve Nedenleri

Yayın Tarihi : 2020/03/07 14:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/07 14:42 •

Gebelik, pek çok değişimin bir arada yaşandığı bir süreçtir. Bu sürecin başlangıç ve gelişim noktası rahim olduğundan, değişimin odak noktası da burası ve dışa vurumu da tabii ki vajinal durumlardır.

Gebelikte Vajinal Akıntı Çeşitleri ve Nedenleri

Gebelik, pek çok değişimin bir arada yaşandığı bir süreçtir. Bu sürecin başlangıç ve gelişim noktası rahim olduğundan, değişimin odak noktası da burası ve dışa vurumu da tabii ki vajinal durumlardır.

Gebeliğin oluşması ve rahime yerleşmesi ile birlikte, vajinal akıntının seyri değişmektedir. Yani normal bir kadında sadece yumurtlama dönemlerinde olan vajinal akıntı, artık günlük bir akıntıya bırakır yerini.
Bunun sebebi; rahimin bebeği koruma iç güdüsüdür. Bu akıntıyı burun içindeki mukusa benzetebiliriz.
Burun içindeki mukus, nasıl dışarıdan gelen zararlı maddeleri tutuyor ve atık olarak boşaltma ihtiyacı hissediyorsa, rahim de aynı şekilde dışardan gelebilecek, bebeğe tehdit olabilecek her türlü zararlı yapıyı engellemek ve dışarı atmak için üretir ve salgılar bu yapıyı.
Zaten akıntının yapısı da mukusa benzer. Yani kaygan, sudan daha yoğun, ancak beyaz ve kokusuz akıntı son derece doğal bir akıntı türüdür ve tedirginlik gerektirecek bir durum değildir.

Vajinal akıntının rengi sarıya dönükse, bu vajinada bir enfeksiyon olabileceğinin işareti olabilir. Enfeksiyon belirtisi olan sarı akıntı, peynir kesiği kıvamında ve kötü kokulu olur. Eğer enfeksiyon varsa vajinaya kaşıntı, kızarıklık ve şişlik de eşlik edebilir.

Yeşil renk akıntı, yine anne adayında bir enfeksiyon varlığını gösterir ayrıca sarı akıntıdan daha belirgin bir şikayettir. Enfeksiyonun kronik hale geldiğini gösterir.
Vajinal problem eşliğinde, idrar problemini de getirir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hisleriyle karşılaşabilirsiniz.
Bu durumda hemen doktora başvurulmalı, akıntı değerlendirilmeli ve gerekli görülürse antibiyotik dahi kullanılmalıdır. Bu enfeksiyonlar geçirilemediğinde erken dönemde düşüklere, geç dönemde ise erken ve prematüre doğumlara sebep olabilmektedir.

Pembe vajinal akıntı ise, en tehlikelisi olarak değerlendirilir. Pembe akıntı, içeride bir kanama alanı olduğunun işareti olabilir. Şayet gebeliği yeni öğrendiyseniz ve henüz gebelik kesesinde bebek görmediyseniz, pembe akıntı dış gebelik olduğunun işareti olabilir. Yani aslında gerçek bir gebelik yoktur.
İlk üç ay içerisinde görülen pembe akıntı, düşük belirtisi de olabilir. Kesin sonucu öğrenmek için vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerek görülen tedavi muhakkak uygulanmalıdır.

Akıntının rengi ve seyri ne olursa olsun, her durumda doktorunuzu durumdan haberdar edin ve gereken hiçbir tahlili yaptırmaktan kaçınmayın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?