Gebelikte Yatış Pozisyonu

Yayın Tarihi : 2018/06/14 02:44 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:49 •

Annelerin bilinçlenmesiyle birlikte; gebelik süreci de kolaylaşmaktadır. Gebelikte beslenme olduğu kadar, yatış pozisyonu da çok önemlidir.

Gebelikte Yatış Pozisyonu

Annelerin bilinçlenmesiyle birlikte; gebelik süreci de kolaylaşmaktadır. Gebelikte beslenme olduğu kadar, yatış pozisyonu da çok önemlidir.

Gebeliğin 20. haftasına kadar nasıl yattığınız pek de önemi değildir. 20. haftadan sonra ise; sol yana yatmak, annenin kan akışını kolaylaştıracağı için, bebek açısından daha sağlıklıdır. Buna rağmen sağ tarafa yatmanın da herhangi bir zararı yoktur.

Annenin Kan Akışı Neden Önemli?

Bebek gebelik boyunca anne kanı ile beslenir. Gebeler her ne kadar bebek sanki midelerindeymiş gibi, her yediklerinin bebeğe gittiğini düşünse de, bebek doğrudan anne ile mide bağlantısında değildir. Bebek, anneden kan yoluyla beslenir. Yani annenin yediği besin, ince bağırsak tarafından emilir. Emilen besin maddeleri kana verilir. Bu aşamadan sonra bebeğe, göbek bağıyla, kan ile besin maddeleri iletilir. Dolayısıyla kan akışı demek, bebeğin hem beslenmesi, hem atıklarını atması, hem vücut bütünlüğünü sağlaması demektir.

20. haftadan itibaren bebek boyutu büyür ve annenin vücuduna yaptığı baskı şiddeti artar. Bu da kan damarlarını sıkıştırır ve dolayısıyla bu haftadan sonra anne adayının vücudunda meydana gelen şişkinlikler artar. Özellikle sabah yataktan kalktıklarında veya gün içinde aşırı ayakta kaldıklarında bazen yüzlerinin, bazen ellerinin, bazen bacaklarının şiştiğini görürüler. İşte bunların sebebi, şişen organa giden kan damarlarının baskılanması neticesinde ortaya çıkar.

Annenin Kan Akışı Nasıl Sağlıklı Olur?

Gebelik durumunda kan akışının rahat olması, annenin şişkinlik yaşamasını engeller, bebeğin sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Bu sebeple gebelik neticelenene kadar anne adayı sağlık durumuna dikkat etmelidir. Kan akışının düzenli olması için;

Bol su içilmeli,

Günlük yeteri kadar fiziksel aktivitede bulunmalı,

Fiziksel olarak ağır ve çok ayakta iş yapılmamalı, zaman zaman uzanmak suretiyle dinlenilmeli,

Düzenli ve sağlıklı beslenmeli , özellikle sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?