Ghrelin Nedir? Ghrelin ile obezitenin ilişkisi nedir?

Yayın Tarihi : 2016/01/25 01:19 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/19 17:40 • Yazar: Prof. Dr. Mustafa Cesur
Ghrelin günümüzde sıklıkla önemi fark edilen ve üzerinde araştırmalar yapılan bir hormondur.Halk arasında yağ yakan hormon olarak da bilinir.Obezite hastalığı olanların tedavilerinin palnlanmasında ghrelin hormonunun kandaki seviyesini analiz eden ghrelin testinin önemli yeri vardır.
Ghrelin Nedir? Ghrelin ile obezitenin ilişkisi nedir?

Ghrelin Nedir?

Ghrelin günümüzde sıklıkla önemi fark edilen ve üzerinde araştırmalar yapılan bir hormondur. Ghrelin hormonu seviyesinin test edilmesi  obezite tedavisi planlamalarında da önemli bir unsur haline gelmiştir.Ghrelin hormonu esas olarak midenin fundus bölgesinde bulunan,mide endokrin hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur.
Açlığı düzenleyen mekanizmaların içinde yer alır. Güçlü bir iştah uyarıcıdır. Kandaki konsantrasyonu sadece yemek başlangıcından önce yükselir ve yemek alımı sonrasında düşer.
Karmaşık enerji dengesi ve nörofizyolojik mekanizmalar arasında anahtar rolü oynar ve obezite cerrahisi sonrası gözlenen iştahdaki değişikliklerden sorumludur.

Ghrelin ve Obezite İlişkisi

Ghrelin kanda artınca iştah artar, azalınca iştah azalır. Obeziteye yönelik cerrahide temel olarak midenin fundus bölgesi devre dışı bırakılır.
Böylece Ghrelin üreten hücreler vücuttan uzaklaştırılır, kişideki durdurulamaz iştah artışının önüne geçilir.
Obezite cerrahisi ve obezite tedavilerinde bu hormonun tahlillerinin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?