Gıda İntoleransı: Yaz Meyveleri ve Sebzeleri Gıda İntoleransını Tetikleyebilir

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 12:10 •

Ülkemizde üretilen ve tüketilen meyve sebze kombinasyonları her mevsimde büyük bir çeşitliliğe sahiptir.

Gıda İntoleransı: Yaz Meyveleri ve Sebzeleri Gıda İntoleransını Tetikleyebilir

Ülkemizde üretilen ve tüketilen meyve sebze kombinasyonları her mevsimde büyük bir çeşitliliğe sahiptir.
4 mevsim yaşanan ülkemizde, vitamin ve mineral deposu birbirinden lezzetli meyveler ve sebzeler yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.
Yaz meyvelerinin çok güçlü antioksidan etkileri ve sağlık için faydaları olduğu bilinse de, “gıda intoleransı” durumunda tam tersi olumsuz etkiler ile karşılaşılabilmektedir.
Çok yaygın olarak görülen gıda intoleransı durumunda, kimi belirtiler şişkinlik, aşırı gaz, kabızlık, mide bağırsak ağrıları, hazımsızlık şeklinde sindirim sistemimizde ortaya çıkabilmekte, kimi belirtiler ise kilo sorunları, ödem olarak yaşanmaktadır.     

Kaşıntılı cilt sorunları, yorgunluk sendromu, baş ağrıları ve migren atakları ise, karşılaşılan diğer önemli sağlık sorunları arasındadır. Tüketilen gıdalara karşı vücudun gecikmeli tepkisi olarak tanımlanan “gıda intoleransı” durumunda, yediğimiz az miktarda kayısı, kiraz, erik, çilek, kavun, karpuz vb. yaz meyveleri bile çok şiddetli sorunlar yaşamamıza neden olabilmektedir.
Gıda intoleransında belirtiler, gıdanın tüketilmesinden saatler hatta günler sonra ortaya çıktığından insanların yaşadığı sağlık sorunlarını tükettiği gıdalarla ilişkilendirmesi mümkün olamamaktadır.
Yaz meyve ve sebzelerinin hafif oluşu ve serinletici etkisi yanında, gıda intoleransı etkisini de her zaman göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Yediğimiz bir domates, eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyorsa, saatler sonra ortaya çıkan bir ödem sorununa yol açabilmektedir.
Diyetlerde sıkça kullanılan kalorisi oldukça az olan bir salatalık bile, gıda intoleransı etkisi ile metabolizmanızı durma noktasına getirebilir ve kilo verememizin başlıca nedeni olabilir. 

Serinlemek için tükettiğimiz bir dilim karpuz sizi yorgunluktan dolayı yataktan kalkamaz hale getirebilir ya da patlıcan içeren bir yemek sizde cilt kaşıntısı yapabilir.
Yine lezzetli ve sağlıklı olarak bilerek tükettiğiniz patlıcan, enginar, kabak, bamya, bakla, biber vb. pek çok yaz sebzesi de sindirilemediği taktirde sağlık sorunlarınızın başlıca kaynağı olabilir.
Bu etki tamamen kişiye özgüdür. İnsanların sindiremediği gıdalar tamamen kendisine hastır. Gıda intoleransında bu belirtileri yaşayan kişiler, yıllarca sorunların kaynağını bulamamakta ve faydalı olarak tükettikleri bu gıdalardan kaynaklanabileceğini akıllarına getirmemektedir. York Testi yaptırarak, tüketmiş olduğunuz gıdalara karşı intoleransınızı öğrenebilirsiniz. Böylelikle içinde bulunduğumuz dönemde tüketmiş olduğunuz bir gıdanın sağlık sorunlarına yol açmasını engellemiş olabilirsiniz. Hepsi birbirinden lezzetli yaz meyve ve sebzelerine duyarlılığınız olmaması ve sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileklerimizle...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?