Göbek Fıtığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/10/01 19:28 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/06 21:43 •

Göbek deliği,gebelikte anne ve bebek arasında ki kan damarlarının geçtiği ve doğum sonrası kendiliğinden kapanan bir yapıdır. Göbek fıtığı da sıklıkla karşılaştığımız hastalıklar arasında yer almaktadır.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı, bağırsağınızın bir kısmının göbek deliğinizin (göbek) yakınındaki karın kaslarınızdaki açıklıktan dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar. Göbek fıtıkları yaygın fıtıklardan biridir. Göbek fıtığı, bağırsağınızın bir kısmının göbek deliğinizin (göbek) yakınındaki karın kaslarınızdaki açıklıktan dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar.
.Erişkinlerde özellikle kronik öksürük,kabızlık,karın içi asit birikimi,ağır fiziksel aktivite ve bağ dokusu hastalıkları göbek fıtığına sebep olabilmektedir.
Bu fıtık ilerledikçe gözle görülür boyuta ulaşabilmektedir.Ayrıca bu kese oluşumuna bağırsaklarda girecek duruma ulaşmaktadır. Bu ilerlemiş aşamalarda tedavi cerrahi müdahaledir.
Göbek fıtığı, göbeğin yakınında yumuşak bir şişlik veya çıkıntı oluşturur. Bu nedenle tanısı kolaydır.Bağırsakların bir kısmının karın kaslarındaki göbek deliğinden dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar. Çocuklarda göbek fıtığı genellikle ağrısızdır.
Göbek fıtığı en sık bebeklerde görülür ancak yetişkinleri de etkileyebilir.
Bebekte göbek fıtığı, özellikle bebek ağladığında göbek deliğinin dışarı çıkmasına neden olarak belirginleşebilir. Bu göbek fıtığının klasik bir belirtisidir.
Çocuklarda göbek fıtığı genellikle yaşamın ilk iki yılında kendiliğinden kapanır, ancak bazıları beşinci yıla veya daha uzun süreye kadar açık kalır. 

Göbek Fıtığı Belirtileri:

Göbek fıtığı, göbeğin yakınında yumuşak bir şişlik veya çıkıntı oluşturur. Göbek fıtığı olan bebeklerde göbekte şişkinlik  bebek ağladığında, öksürdüğünde veya ıkındığında görülebilmektedir. 
Çocuklarda göbek fıtığı genellikle ağrısızdır. Yetişkinlerde göbek fıtıkları karın rahatsızlığına neden olabilir.

Göbek Fıtığı Nedenleri

Yetişkinlerde artmış karın basıncı göbek fıtığı oluşumuna katkıda bulunur. Karında artan basıncın nedenleri şunlardır:

Obezite
Çoğul gebelikler
Karın boşluğunda sıvı
Geçirilmiş karın ameliyatı
Aşırı öksürme

Göbek Fıtığı Tanısı

Göbek fıtığı tanısı çoğunlukla dokrorun fizik muayenesi sırasında konur.Karın ultrasonu veya bilgisayarlı tomogrofi de tanıda önemlidir.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Tedavi cerrahi olarak yapılmaktadır. Ameliyat sırasında göbek deliğine yakın bir yerden küçük bir kesi yapılır. Fıtıklaşmış doku karın boşluğuna geri döndürülür ve karın duvarındaki açıklık dikilerek kapatılır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?