Bakar Kör Olmak

Yayın Tarihi : 2015/11/18 11:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/01 11:40 •

Bakar kör olmak gün içinde pek çok kez yaşadığımız bir durumdur.

Bakar Kör Olmak

Çoğunlukla görüş alanımıza giren her şeyi gördüğümüzü düşünürüz. Bu durum hemen hepimizin düştüğü bir yanılgıdır. Gözümüz çoğunlukla görüş alanındaki belirli bir objeye odaklanır ve onu detaylandırır. Onun dışında kalan ama görüş alanında olan objeler ise birer silüet olarak kalır. O nedenle günlük yaşamda pek çok duruma bakarız ancak görmeyiz. 

Göz Nasıl Görür?

Göz bir görme organıdır ancak her gözün görme oranı aynı değildir. Bazı göz kusurları doğuştan gelmekte, bazıları ise sonradan, çevre şartlarıyla oluşmaktadır. Göz, ışığı iki kere kırmak suretiyle görüntüyü yumuşatan ve retina adı verilen sarı noktaya iletildikten sonra görüntüyü ters ve küçük oluşturan; ancak oradan görme sinirleriyle beyine ileten bir aracı organdır. Görmenin anlamlandırılması, gerçek boyutta ve düz şekilde algılanmasını sağlayan da beyindir. Bu sebeple göz mekanik olarak görme aracı olsa da, esas anlamlı görmeyi sağlayan beyindir. Beyin, bütünü algılamayı seven bir organdır. Bir metin okunurken kelimenin eksik olmasına rağmen tamamlayabilmek bunun en açık örneğidir. Dolayısıyla görüntüde de bu durum geçerlidir. Çevrede pek çok obje bir arada bulunur. Ancak bunların her birini ayrı ayrı algılamak ve anlamlandırmak çok da mümkün değildir. Bu sebeple göz adım adım ilerler. Bütünün içinde öncelikle dikkatini çekene odaklanır ve bunu yorumlar. Eğer bunun sorun çıkaracak ve üzerinde durulması gerekmeyen bir durum olarak görürse, diğer objelere odaklanacaktır. Çünkü göz bir araçtır ve objelere odaklanarak çalışır.

Bakar Kör

Bakar kör olmak gün içinde pek çok kez yaşadığımız bir durumdur. Beyin, gözün gördüğünü değerlendirme organıdır. Ancak beyin o esnada meşgulse ve gördüğü nesneye odaklanmıyorsa bakar körlük dediğimiz olay gerçekleşmektedir. Aslında beyin o esnada ya bir tehlike sezmiş, ya bir durumu çözümlemeye çalışıyor yada yoğun olarak düşüncededir. Bu durumda nesne seçiciliği azalmıştır. Örneğin tahtada yazanlara odaklanan bir öğrenci; öğretmeninin kıyafetini, yüzüğünü algılayamaz ve gözünü kapattığında detaylarını hatırlayamaz. Halbuki tahtaya yazıları yazan da öğretmenidir. İşte bu durumda bakar körlük değimiz olay yaşanır ve sadece odaklanılan nesne, odaklanıldığı ölçüde görülür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?