Grip Nedir?Tanıda Kullanılan Grip Testleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 11:37 •

Grip, Influenza virüsu tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Grip Nedir?Tanıda Kullanılan Grip Testleri Nelerdir?

Grip, Influenza virüsu tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Toplumumuz tarafından en çok bilinen hastalıklardan biridir grip. Genelde teşhis gerektirmediği için evde dinlenmek suretiyle, doğal beslenme yöntemleriyle geçiştirilir. Gripte bilinen geleneksel yöntemler oldukça doğru ve etkilidir. Dolayısıyla evde tedavi sürecini geçirmekte de çoğu zaman bir mahsur yoktur.

Evde kullanılan bazı yöntemler; tarhana çorbası tüketmek; içerisinde pek çok besin bulunan bu geleneksel ürün, oldukça faydalı ve mineral ve vitamin açısından da oldukça zengindir.

Ihlamur ve diğer bitki çaylarını tüketmek; özellikle ıhlamur C vitamini içeriğiyle bilinir. C vitamini bağışıklığı güçlendirmekte önemli bir unsur olduğu için sık tüketmenin bir mahsuru yoktur ve vücudu toparlamaya yardımcı olur.

Turunçgil tüketmek; C vitamininin en lezzetli hali şüphesiz meyve tüketmektir. Özellikle C vitaminince zengin olmasıyla bilinen portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler hastalık döneminde bolca tüketilebilir.

Bol su tüketmek; yine toplumca bilinen her hastalığa iyi geldiğinin farkında olunan, ulaşması en kolay tüketim malzemesidir. Bol su içmek gripte ağız kuruluğunu gidermenin yanında, bu alanlarda oluşan bakterilerin de çözünmesini ve vücuttan atılmasını sağlar.

Ilık duş; özellikle ateşli hastalıklarda vücudun ısısını düşüren, olmazsa olmaz unsurlardandır.

Grip Tanısı Nasıl Koyulur?

Genellikle Grip tanısı hekim tarafından hastanın belirtileri ve fizik muayene bulgularına göre konulur. Bu nedenle çoğu zaman tahlil yaptırmaya gerek yoktur. Özellikle ağır geçirilen griplerde ve/ veya salgın şüphelerinde bazı tahliller yapmaya ihtiyaç olabilir.

Grip tanısında birçok tahlil ve tanı yöntemi vardır:

Direkt virus antijen tayini, virus hücre kültürü ve serolojik yöntemlerdir. Genellikle pahalı olduklarından mecbur kalmadıkça yaptırılmaları tercih edilmez.

İnfluenza (grip) testleri için uygun örnekler boğaz sürüntüsü, burun yıkama suyu, burun veya bronş aspiratı ve balgamdır. Örnekler hastalığın ilk dört gününde alınmalıdır.

Hücre Kültürü: Salgın dönemlerinde etken virüsün tayini için kültür gereklidir. Zaman ve emek gerektiren bir yöntemdir. Sonuç hemen çıkmaz. Viral antijenlerin tayini: Antijen tayini hızlı tanı testleriyle yapılabilmektedir. Bu testlerin duyarlılığı %70 ’in üzerindedir. Özellikle salgın dönemlerinde hızlı tanı amacıyla kullanılan testlerdir. Güvenilirliği tam değildir.

Moleküler tanı: Son yıllarda önemi ve popülerliği giderek artmıştır. Güvenilirliği çok yüksektir.

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR): ile örneklerde viral RNA aranabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?