Hamilelik Tansında ve Hamilelik Sürecinde Kan Testi

Yayın Tarihi : 2019/04/22 15:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 12:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hamile olabileceğinden şüpheleniyorsanız, hamilelik kan testine ihtiyacınız olup olmadığını merak edebilirsiniz. Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için doktora gidip kan vermeniz gerekiyor mu? (Hamilelik kan testleri evde yaptığınız idrar bazlı testlerden farklı mı yoksa daha mı iyi?) Bu soruların cevapları makalemizde, okumadan geçmeyin!

Hamilelik Tansında ve Hamilelik Sürecinde Kan Testi

Hamilelik Testleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Çoğu kadın hamile olup olmadığını öğrenmek için kan testine ihtiyaç duymaz
  • Evde hamilelik testleri (idrar bazlı olanlar) düzgün kullanıldığında çok doğru sonuç verebilir.
  • Hamilelik boyunca, doktorunuz enfeksiyonları ve bebeğinizi etkileyebilecek diğer koşulları kontrol etmek için kan alacaktır.
  • Komplikasyonları (preeklampsi ve preterm doğum gibi) tespit edebilen yeni kan testleri geliştirilmektedir.

Hamileliği Doğrulamak İçin Kan Testine İhtiyacım Var mı?

 Çoğu kadın, gebeliği doğrulamak için doktora gidip kan testi yaptırmaya ihtiyaç duymaz. İdrar bazlı evde yapılan hamilelik testleri doğru yapıldığında çok doğru sonuç verir. Genellikle, hamileliğin erken döneminde yapılan kan testleri içiniz rahat olsun diyedir, ancak bazı durumlarda doktorunuz hCG seviyenizi ölçmek için kan testi isteyecektir. Doktorunuz ektopik gebelikten şüphelenirse, hemen harekete geçecektir. Veya progesteron seviyeleriniz düşükse, erken gebelikte progesteron verilebilir, bu da tekrarlayan düşüklere sahip bazı kadınlar için düşük yapma riskini azaltabilir.

Burada, doktorun idrar bazlı gebelik testlerinin, eczanelerde bulunanlardan daha hassas olmadığını belirtmek önemlidir. Doktorlar bunu biliyor ve  bu durum hamileliğiniz ilerleyinceye kadar ilk ziyaretiniz için gelmenize gerek olmadığını açıklar.

Sonuç ne mi? Evde yapılan hamilelik testleri çok güvenilir, doktorlar bile güveniyor.

Kan Testi İle Hamilelik Ne Kadar Erken Tespit Edilebilir?

Hamilelik kan testlerinin birincil yararı duyarlı olmalarıdr.  Bir kan testi, implantasyondan sonraki 1 gün içinde veya hatta potansiyel olarak daha azında hamileliği tespit edebilir. İdrar bazlı bir gebelik testi genellikle implantasyondan 3-4 gün sonra hamileliği tespit eder, ancak bazen daha uzun sürer.

Hamilelik Kan Testlerinin Farklı Türleri Nelerdir?

İki tip hamilelik kan testi vardır: nitel kan serumu testi ve nicel kan serumu testi. Her ikisi de kanınızın küçük bir örneğini analiz eder.

Evde Yapılan Beta HCG Testi

  • Eğer hamilelik hormonu, hCG, varsa kan testi bunu doğrular. İdrar bazlı bir evde yapılan hamilelik testi gibi, bu test size “Evet” (hamilesiniz) veya “Hayır” (hamile değilsiniz) sonucunu verecektir.
  • Bu hamilelik kan testleri çok doğru ve hassas olsa da, nitel bir kan serumu testi çok erken yapılırsa, yine de yanlış bir negatif sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Kanda Beta HCG Testi

  • Beta hCG testi olarak da bilinen bu test, kanınızdaki HCG'nin kesin miktarını ölçer ve bunu en doğru hamilelik kan testi yapar.

Bu Testler Evde Yapılan Hamilelik Testlerinden Daha Doğru Bir Sonuç Verir mi?

Hem hamilelik kan testleri hem de evde yapılan idrar testleri aynı hormonu, yani insan koryonik gonadotropin veya hCG'yi test eder. Döllenmiş bir yumurta başarılı bir şekilde yerleşmeye başlar başlamaz vücut hCG üretmeye başlar. HCG seviyesi yaklaşık her 48 saatte bir iki katına çıkar. En iyi evde yapılan hamilelik testleri, implantasyondan yaklaşık 12-14 gün sonra HCG'yi tespit edebilir.

İdrar bazlı hamilelik testini evinizin rahatlığında yapabilirsiniz ve birçoğu doğru yapıldığında% 99 kesin olduğunu iddia ederek hamilelik kan testinden daha uygun olduğunu söyler.

Kendinize “Hamilelik kan testi nasıl yapılır?” diye soruyorsanız, bu testler bir doktorun ofisinde veya laboratuvarında yapılır ve kan testinin sonuçları için daha uzun süre beklemeniz gerekir. Nerede yaşadığınıza veya sağlık sigortanızın türüne bağlı olarak, bu paraya ve zamana mal olabilir.

 Yanlış Bir Pozitif Sonuç Alınabilir mi?

 Hamilelik kan testleri çok doğrudur. Yanlış negatif sonuç almak bazen mümkün olsa da, yanlış pozitifler çok nadirdir. Kanınızdaki hCG miktarını içeren veya artıran ilaçlar aldığınızda yanlış pozitif kan testi genellikle olabilir. Hamilelik öncesi, esnası ve sonrasında, her zaman doktorunuzla birlikte aldığınız her ilacı tartışmalısınız.


Hamilelik Boyunca Hangi Kan Testleri Yapılır?

 Prenatal ziyaretler sırasında, enfeksiyon veya potansiyel olarak bebeğe zarar verebilecek diğer koşulları kontrol etmek için kan testleri yapılacaktır.Doktorunuz aşağıdakilere bakmak için kanınızı tarayabilir:

RhD Faktörü ( Kan uyuşmazlığı yönünden)

Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteindir. Kan hücreleriniz bu özel proteine sahipse, "Rh pozitif" olarak kabul edilir. Kan hücreleriniz bu proteine sahip değilse, "RH negatif" olarak kabul edilir. Eğer Rh negatif iseniz ve fetus Rh pozitif ise, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir, çünkü vücudunuz bebeğinizin kanına karşı antikor üretebilir.

Buna Rh uyumsuzluğu denir ve şu anki hamileliğinize zarar vermez, tedavi edilmezse gelecekteki hamilelikler için sorunlara neden olabilir. Bu uyumsuzluğa sahipseniz, doktorunuz Rh negatif bir annenin hassaslaşmasını önleyebilecek bir kan ürünü olan Rh immünoglobulin (Rhıg) aşısı verecektir.

Anemi

Birçok kadında hamilelik sırasında demir eksikliği ortaya çıkar. Bunun nedeni, vücudun fazladan demire ihtiyaç duymasıdır, böylece bebek yeterli kan akışına sahip olacak ve gerekli oksijen ve besinleri alabilecek. Bu nedenle, doktorunuz bir demir eksikliği tespit ederse, demir takviyesi yapmanız gerekebilir.

Enfeksiyonlar

Kan testi, bebeğinizi etkileyebilecek enfeksiyonları da ortaya çıkarabilir:

  • Kızamıkçık
  • Frengi
  • Hepatit B
  • Hepatit C
  • HIV

Gebelik Şekeri

Gebelik şekeri (GDM), gebelik sırasında bazı kadınları etkileyebilecek bir diyabet türüdür. Kanda çok fazla glikoz (şeker) olduğunda ortaya çıkar. Gebelik şekeri üçüncü trimesterde (28 hafta sonra) ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle bebek doğduktan sonra kaybolur.

Kan Testlerindeki Gelişmeler Nelerdir?

 Doğum öncesi kan testlerinde faydalarının kapsamını genişleten heyecan verici yeni gelişmeler var. Yeni araştırmalar, kan testlerinin erken doğumu öngörebileceğini ve ilk trimestrede gebelik şekeri riskini belirleyebileceğini göstermiştir. Her iki durumda da, erken tedbir almak önemlidir: Ne kadar erken doktorlar potansiyel olarak riskli bir hamilelik için hazırlanmaya başlayabilirlerse, genel sonuçlar o kadar iyi olur. Hamileliğin erken dönemlerinde riskleri ele alarak, endişelerle başa çıkabilir ve sağlıkla ilgili bir krize ulaşmadan önce yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.

Avustralya’da yapılan son araştırmalar, hamile kadınların% 3 - 8'ini etkileyen yüksek tansiyona bağlı ciddi ve muhtemelen yaşamı tehdit eden bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsi riskini belirlemek için kan testlerinin kullanılabileceğini göstermektedir. Her ne kadar preeklampsi testi Amerika Birleşik Devletleri'nde mevcut olmasa da, Avustralya’da kullanımında - vakaların% 95’inde preeklampsiyi tam olarak öngördüğü yerlerde - pozitif adımlar atıldığını göstermektedir. En son çıkan testler hakkında doktorunuzdan bilgi aldığınızdan emin olun.

 Doktorumla Ne Zaman Konuşmalıyım?

 Doktorunuz veya kadın doğum uzmanınız yaklaşık sekizinci haftada sizi görmek isteyecektir. Hamileliğin ilk dönemlerinde test gerektiren endişeleriniz varsa veya daha önce düşük veya ektopik gebelik geçirdiyseniz, ultrasonda bakılması veya hamileliğinizin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için nitel bir kan serumu testi isteyebileceğinden, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza gitmeyi düşünmelisiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?