Hamilelik Testi Nedir? Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Yayın Tarihi : 2019/04/07 21:31 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 13:31 •

Bu yazımızda hamilelik testlerinin nasıl yapıldığını, en doğru sonuçlar için ne zaman yapılması gerektiğini, doğru pozitif ve yanlış pozitif durumlarda ne yapmanız gerektiği ve fazlasını öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Testi Nedir? Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik Testleri Nasıl Çalışır?

Hamilelik testleri hamile olup olmadığınızı öğrenmenin kolay ve doğru bir yoludur, bir çubuğa idrarınızı yaparak sonuç alabilirsiniz. Çoğu eczanede bulunurlar ve ucuzlardır.
 

Hamilelik Testleri Ne Kadar Doğrudur?

Hamilelik testleri doğru kullanıldığında çok doğru sonuç verirler. Eczaneden aldığınız hamilelik testleri %99 oranla doğrudur. Tıpkı doktor muayenesinde yaptıracağınız idrar hamilelik testi kadar doğrudurlar.
 

Hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (HCG) adı verilen bir hormon için idrarınızı tayin ederek çalışır. Vücudunuzda bu hormonu yalnızca hamileyseniz üretilir (bazı hastalık durumları hariç). Gebelik başladığında döllenmiş bir yumurtanın uterusun (rahmin) iç kısmına gömülmesiyle HCG salınımı başlar. Hamilelik testi sonuçlarınız pozitifse, hamile olduğunuz anlamına gelir. Eğer negatiflerse, hamile olmadığınız anlamına gelir.
 

Hamilelik testleri, adet görmedikten sonra yapıldığında en doğrudur. (Adetinizi kaçırdıktan en az 1 hafta sonra yaptırmanız tavsiye edilir)
 

Hamilelik testi, son kullanma tarihi geçmişse veya doğru uygulanmazsa daha az isabetli olacaktır. Bu nedenle, daima paketin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve hamilelik testinizle gelen talimatları dikkatlice okuyun.
 

Hamilelik Testini Ne Zaman Yapmalıyım?

Hamilelik testine, adetiniz geciktikten sonra istediğiniz zaman girebilirsiniz, en iyi çalıştıkları zaman budur. Hamilelik testi yaptırmak, adet görmemeniz veya hamile olabileceğinizi düşünmeniz halinde tavsiye edilir.
 

Hamile olduğunuzu ne kadar erken bilirseniz, seçenekleriniz hakkında o kadar erken düşünmeye başlayabilir ve sağlıklı kalmak için neye ihtiyacınız varsa onu alabilirsiniz.
 

Bazı hamilelik testleri korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra idrarınızdaki hamilelik hormonlarını saptayabilir. Ancak bu sonuçlar çok güvenilir değildir ve yanlış pozitif (hamile olmamanıza rağmen test sonucunun hamile olduğunuzu söylemesi) veya yanlış negatif (hamile olmanıza rağmen testin bunu saptayamaması) test sonucu alabilirsiniz.
 

Adetleriniz çok düzensizse veya herhangi bir sebepten ötürü hiç adet görmüyorsanız, cinsel ilişkiden 3 hafta sonra bir hamilelik testi yaptırmanız tavsiye edilir.

Hamilelik Testini Nereden Alabilirim?

Hamilelik testini eczanelerden, sağlık ocağından alabilirsiniz. Sağlık merkezlerinin çoğu eczanelerden alabileceğiniz idrar testinin aynısını kullanır.
 

Hamilelik Testim Pozitifse Ne Yapmalıyım?

Adet görmedikten sonra hamilelik testi yaptırırsanız ve sonuç olumlu ise, bu hamile olduğunuzu gösterir. İsterseniz emin olmak için başka bir test yaptırabilirsiniz.
 

Bir takip testi yaptırmak için aile hekiminize veya uzman doktorunuza gitmek isteyebilirsiniz. Sizinle hamilelik seçenekleriniz hakkında konuşacaklar ve ihtiyacınız olan bakımı almanıza yardımcı olacaklardır.
 

Yanlış Pozitif Gebelik Testi Nedir?

Yanlış pozitif bir hamilelik testi, hamilelik testinden olumlu bir sonuç aldığınız ancak gerçekten hamile olmadığınız durumdur. Yanlış pozitif sonuç, hamilelik testinin hCG hormonunu idrarınızda algıladığı anlamına gelir. Bu durum, ya testin yanlış uygulanması yüzünden gelişmiştir ya da vücudunuzda başka bir nedenden ötürü hCG vardır. Vücudunuzda hCG olmasına sebep olabilecek bazı nedenler:

hCG hormonunu içeren doğurganlık ilaçlarını kullandıktan sonra test yaptırmak,

Ektopik hamilelik veya düşük yapma.
 

Hamilelik testiniz pozitifse doktorunuzu ziyaret edin. Gerçekten hamile olup olmadığınızı belirleyebilir ve sonraki adımlarda size yardımcı olabilirler.
 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?