Hamilelik Testini Ne Zaman Yaptırmalısınız?

Yayın Tarihi : 2019/04/07 22:08 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 14:27 •

Bu yazımızda hamilelik testlerini kendi başınıza nasıl yapabileceğinizi, testlerin nasıl işlediğini, en doğru sonuç için ne zaman bu testi yapmanız gerektiğini ve vücudunuzdaki hangi işaretlerin bir test yapmanız yönünde işaret olduğunu öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Testini Ne Zaman Yaptırmalısınız?

Hamilelik Testleri Nasıl Çalışır?
En etkili doğum kontrol yöntemleriyle bile, her zaman hamile kalma ihtimali vardır. Sonuçta, yumurtayı döllemek için sadece bir sperm gerekir. Bunun olup olmadığını öğrenmek, reçetesiz satılan (OTC, Tezgah üstü) hamilelik testlerini almak kadar kolaydır.

OTC gebelik testleri tipik olarak idrarınızı insan koryonik gonadotropin (HCG) adlı bir hormon için test eder. HCG yalnızca hamileyseniz vücudunuzda vardır. Hormon ancak döllenmiş bir yumurta uterus (rahim) dışına veya uterus duvarına yapışırsa serbest bırakılır.

Test için idrarınızı toplamanın farklı yolları vardır. Seçtiğiniz teste bağlı olarak aşağıdakileri yapmanız gerekebilir: 
İdrarınızı bir kaba toplayın ve bir test çubuğunu sıvıya batırın
İdrarınızı bir kaba toplayın ve küçük bir miktar sıvıyı özel bir kaba taşımak için damlalık kullanın
Test çubuğunu beklenen idrar akışınızın alanına yerleştirin, böylece idrarınızı yaparken çubuk da testi gerçekleştirir.

Cleveland Kliniğine göre, çoğu test kaçırılan(gerçekleşmeyen) bir adetten sonra alınırsa yüzde 99 etkilidir. Testin en iyi yanı, kendi evinizin mahremiyetinde yapabilmenizdir. Sadece testi açın, talimatları okuyun ve sonuçları görmek için önerilen süreyi bekleyin.

Önerilen bekleme süresi geçtikten sonra, testler sonuçlarınızı aşağıdaki yollardan biriyle gösterecektir:
Renk değişimi
Bir çizgi
Artı veya eksi gibi bir simge
“Hamile” veya “Hamile değil” kelimeleri 

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
En doğru sonuç için adet görmedikten sonra bir hafta kadar beklemelisiniz.

Adetinizi görmemeye kadar beklemek istemiyorsanız, cinsel yakınlaşmadan sonra en az bir veya iki hafta beklemelisiniz. Hamileyseniz, vücudunuzun tespit edilebilir düzeyde HCG geliştirmek için zamana ihtiyacı vardır. Bu, genellikle bir yumurtanın başarılı bir şekilde implantasyonundan (rahime gömülmesinden) 7 ila 12 gün sonra olur.

Test, adet döngünüzün erken aşamalarında yapılırsa yanlış bir sonuç alabilirsiniz.
İşte hamilelik testi yaptırmanız gereken bazı işaretler: 

1.   Adet Görmediyseniz

Gebeliğin ilk ve en güvenilir belirtilerinden biri kaçırılmış bir adettir.

Döngününüzü yakından takip etmiyorsanız, geç olup olmadığınızı belirlemek zor olabilir. Birçok kadın 28 günlük adet döngüsüne sahiptir. Son adetinizden bu yana bir aydan uzun bir süre geçtiyse bir test yaptırmayı düşünün.

Stres, diyet, egzersiz veya bazı tıbbi durumlar nedeniyle adetinizin gecikebileceğini veya atlayabileceğini unutmayın.

Hamilelikten şüpheleniyorsanız vajinal akıntınıza dikkat edin. Yumurta implantasyon sırasında uterus duvarına daha derinlere gömüldüğü için erken haftalarda hafif kanama veya lekelenme yaşanması yaygındır. Renk ve kan miktarındaki herhangi bir farklılığa dikkat edin.

Kanama (adet değil, az önce bahsettiğimiz hafif kanamalar) ve pozitif bir hamilelik testi geçirdiyseniz doktorunuza danışın. 

2.   Kramplarınız Varsa

İmplantasyon aynı zamanda adet kramplarına benzer bir his üretebilir. Hamileliğin erken döneminde, bu rahatsızlığı hissedebilir ve adet görmek üzere olduğunu düşünebilirsiniz, ancak daha sonra asla adet görmezsiniz. 

3.  Göğüsleriniz Ağrıyorsa

Hamilelikte vücudunuz gittikçe daha fazla östrojen ve progesteron ürettiğinden, bu hormonlar bebeğinizin büyümesini desteklemek için vücudunuzda değişiklikler yapmaya başlar.

Artmış kan akışından dolayı göğüsleriniz daha yumuşak ve daha büyük görünebilir. Meme uçlarınız hassaslaşabilir ve damarlar derinin altında daha koyu görünebilir.

Birçok kadın, adet görmeden önce de göğüslerinde ağrı hissettikleri için bu semptom her zaman hamileliği işaret etmez.

4.  Kendinizi Farklı Hissediyorsanız

Kramp ve hassas göğüsler ile birlikte, gebeliğin neden olabileceği bazı durumlar:

Mide bulantısı

Yiyecek isteksizliği

Tükenmişlik, yorgunluk

Sık idrara çıkma

Haftalar geçtikçe bu semptomlar, ilk trimesterde (gebeliğin ilk üç ayı) HCG seviyenizde belirgin bir artış olmadan önce bile daha güçlenebilir. Kendinizi biliyorsunuz, bu yüzden vücudunuza dikkat edin. Olağan dışı herhangi bir fiziksel belirti hamilelik testi yaptırmanızı gerektirebilir.

5.  Kontrasepsiyonunuz Başarısız Olduysa

Doğum kontrol hapları, kondomlar ve diğer doğum kontrol cihazları, hamileliğe karşı yüzde 100 koruma sağlamaz. Başka bir deyişle, ne kadar dikkatli olursanız olun, her zaman az da olsa bir hamilelik ihtimali vardır.

Doğum kontrol tercihlerinize rağmen, bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini yaşarsanız test yaptırmayı düşünün.

İnsan kusurları da planlanmamış hamilelikle sonuçlanabilir. Doğum kontrol haplarını her gün almayı hatırlamak zor olabilir. Planlı Ebeveynliğe (Planned Parenthood) göre, hap kullanan her 100 kadından 9'u, hapı doğru şekilde almadıklarından hamile kalmıştır.

Prezervatifler kırılabilir, yırtılabilir veya yanlış kullanılmış olabilir. Planlı Ebeveynliğe göre, doğum kontrolü için prezervatif kullanan her 100 kadından yaklaşık 18'i her yıl hamile kalmaktadır.

Kontraseptif başarısızlıktan endişe ediyorsanız, doktorunuzdan intraüterin cihaz (RİA=Rahim İçi Araç) gibi alternatif kontraseptif yöntemler hakkında bilgi isteyin. Planlı Ebeveynliğe göre, RİA kullanan her 100 kadından birinden azı her yıl hamile kalmaktadır. Yani RİAlar hamilelik riskini azaltmada en etkili yöntemdir, ayrıca genelde masrafsızdırlar ama cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair bir koruma sağlamazlar. Bazı RİAlar gebeliği önlemek için Progesteron vb. hormonları da salgılayacak şekilde üretilmişlerdir.

Şüpheniz Varsa Test Yaptırın!

Üreme yıllarındaki cinsel açıdan aktif kadınların, koruma kullanırken bile, her ay hamilelik ihtimali vardır. Vücudunuzun, hamilelik testi yaptırmanızı gerektirecek bazı sinyalleri vardır.

En iyi sonuçları elde etmek için, adetinizi kaçırdığınızı fark ettikten sonra test yapın. Sabah ilk kez tuvalete girdiğinizde test yapın veya testin ölçtüğü HCG hormonunun konsantrasyonunu artırmak için birkaç saat bekleyin.

Erken test yapmak, kendinize uygun bakımı ve mümkünse bebeğiniz için doğum öncesi bakımı almanıza yardımcı olur. Olumlu bir sonuç olması durumunda, seçeneklerinizi ve olası sonraki adımları tartışmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?