Hamilelik ve Diş Sağlığı

Yayın Tarihi : 2017/12/26 12:20 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/01 01:46 •

Hamilelik sürecinde diş ve diş eti sağlığına çok daha özenli davranmak gerekir

Hamilelik ve Diş Sağlığı

Hamilelik sürecinde diş ve diş eti sağlığına çok daha özenli davranmak gerekir.

Bunun ilk nedeni annenin bebek gelişimi sırasında oluşan diş zayıflığı ve diş eti hassasiyetidir. Bir diğer neden ise dişte gelişebilecek bir enfeksiyonun tüm vücuda ve bebeğe hızla yayılma ihtimalidir.

Düzenli olarak diş temizliğinin yapılması, gerekli vitamin ve minerallerin tüketilmesi diş ve diş eti sağlığını koruyacaktır. 

Hamilelikte Dişler Neden Hassaslaşır?

Hamilelik, bir kadının dolaşım sisteminin, iki kişiyi beslemesi durumudur. Yani yeni oluşan bebek, tüm ihtiyaçlarını anneden temin eder. Bu durumda annede eğer depo varsa şanslıdır ki; bu kendisinde bir hasar olmayacağı anlamını taşır. Ancak annenin depoları boşsa işte tam bu aşamada sorunlar başlar. Bebeğin vücudu şekillenmeye ve kemikleşmeye başladığı andan itibaren anneden kuvvetlice kalsiyum çekmeye başlar. Bebeğin kalsiyum kaynağı olarak kullandığı yapı öncelikle annenin depo kalsiyumlarıdır. Bundan sonra annenin dişlerinden bu kalsiyum ihtiyacı giderilir. Bu sebeple gebelerde diş hasarları, çürükleri sık görülür. 

Hamilelikte Diş Kayıplarını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Hamilelikte diş kayıplarının sebebi, bebeğin kalsiyuma olan ihtiyacıdır. Ancak bu ihtiyaç beslenme ile sağlanırsa, annenin dişlerine hiçbir zarar gelmez. Bu sebeple anne adayı günlük düzenli olarak kalsiyum desteğini almalıdır. Bunun yanında diş bakımını düzenli yapmalı ve her zamankinden daha özenli olmalıdır. 

Dişte Oluşan Enfeksiyon Bebeğe Nasıl Geçer?

Diş, her organ gibi, kan dokusuyla beslenen bir yapıdır. Diş köklerinden geçen kan, dolaşım sistemi ile tüm vücuda yayılır. Besin ve oksijen nasıl böyle taşınıyorsa, hastalık etmenleri de dağılır. Bu da enfeksiyonun diğer organlara taşınmasıyla beraber, bebeğe de taşınmasına sebep olur. Bu durum her zaman ciddi sonuçlar doğurmasa da, bebeğe zarar da verebilir. Bu sebeple dişlerin iltihaplanmamasına özen gösterilmeli ve iyi bakılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?