Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Yayın Tarihi : 2019/01/05 16:46 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/08 11:45 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebelikte yapılması zorunlu olmayan tahlil ve tedaviler, anne adaylarını zaman zaman tedirgin ederler. Tetanoz aşısı da tam olarak bu gruba girer. Peki hamilelikte neden tetanoz aşısı yapılır?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Tetanoz Nedir?

Tetanoz; clostridum tetani olarak adlandırılan, bakteriler aracılığıyla bulaşan ölümcül olabilecek bir enfeksiyondur.
Tetanoz mikrobu olan clostridum tetani her yerde bulunabilir.Tetanoz hastalığı aynı zamanda Kazıklı Humma olarak da bilinir.
Tetanoza bağlı olarak her yıl 200 000 den fazla ölüm olduğu belirtilmektedir.Bu ölümlerin en önemli sebebi ise sterilizasyon ve dezenfeksiyonu uygun olmayan ve hihyenik olmayan ortamlarda yapılan doğumlar sebebiyle görülen maternal neonatal tetanozdur. Neonatal tetanoz nedeniyle bir çok bebek hayatını kaybetmektedir.
Maternal neonatal tetanoz, tetnoz aşısı olmayan hamilelere doğum sırasında tetanoz mikrobunun bulaşmasıyla olur. 

Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz aşısı bakterinin inaktive edilmiş toksininden oluşur.Kas içine yapılan enfeksiyon ile kişiye tatbik edilir.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Nedir?

Doktorunuz başka bir öneride bulunmaz ise normal şartlarda gebelikte tetanoz aşısı gebeliğin 4. ayından sonra (16. gebelik haftası) gebeye 2 doz olarak uygulanır.

Hamilelikte yapılması zorunlu olan veya olmayan çeşitli aşı, tahlil ve tedaviler anne adaylarını zaman zaman tedirgin ederler. Tetanoz aşısı da tam olarak bu gruba girer. Peki hamilelikte neden tetanoz aşısı yapılır?

Hamilelikte Neden Tetanoz Aşısı Yapılır?

Sağlıklı bir bireyin dahi on yılda bir tetanoz aşısı yaptırması gerekmektedir. Bunun sebebi de tetanoz enfeksiyonunun bilindiği üzere sadece paslı metallerden geçebilen bir hastalık değil, topraktan dahi bulaşabilen bir hastalık olmasıdır. Özellikle vücutta açık bulunan yaraların toprakla, pasla, hayvan dışkısıyla temasta bulunan kişilere kolaylıkla geçebilir.

Neden Özellikle Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yapılır?

Hamilelik uzun ve sonucu tam anlamıyla tahmin edilemeyen bir süreçtir. Uzun olması, anne adayını çevreye karşı daha uzun tehdide maruz bırakır. Yani, kazaya uğrama, ev kazalarıyla karşı karşıya kalma, dışarıdaki bitkilerin tozlaşma dönemlerine daha uzun maruz kalma ihtimalleri artar. Bu ihtimaller tabii ki hamile olmayan kişilerde de görülebilir. Ancak kişi gebe olmadığı sürece kendi hayatını kurtaracak her türlü tedavi uygulanabilir. Gebelikte ise bu mümkün değildir. Bebeğin hayatı da annenin sağlığı kadar önemlidir ve her ikisinin de korunması esas alındığı için her türlü tedavi uygulanamaya bilir.

Aynı zamanda, her an gebeliğin gidişatı değişip bebeğin alınmak veya doğurtulmak zorunda olunması veya herhangi bir acil durumdan dolayı steril olmayan bir ortamda doğumun gerçekleşmesi her zaman olası riskler arasındadır.

Ayrıca anneye yapılan tetanoz aşısı, bebeği de doğduğunda birkaç yıl koruyacak yetiye sahiptir. Özellikle göbek kordonu kesilirken bebek ciddi tetanoz tehlikesi altındadır. Bu sebeple anne adaylarının hem bebeğini hem kendilerini korumak adına bu aşıyı yaptırmaları gerekir.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı, gebeliğin ilk 3 ayından sonra yapılabilir ancak tavsiye edilen dönem gebeliğin ilk dört ayı sonrasıdır.İkinci doz ise en az 4 hafta sonra yapılmalıdır.

Tetanoz ülke mizde sık görülmediği ve doğumların steril yapıldığı için zorunlu değildir. Ancak yapılması anne ve bebek için faydalı olacaktır bu sebeple tercihe bağlıdır.

Yan etki olarak aşı yapılan yerde kızarma, şişlik, yanma görülebilir. Nadiren de olsa hafif ateş eşlik edebilir. Bu durumlarda tedirgin olmak gereksizdir ancak ateşin yükselmemesi için takip etmekte fayda vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?