Hangi Vajinal Akıntı Hastalık Habercisidir?

Yayın Tarihi : 2018/02/27 12:04 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/02 12:56 •
Vücutta hiçbir organ ve hiçbir salgı boşa değildir. Vajinal akıntı da bazı jinekolojik hastalıkların habercisi olabilir.
Hangi Vajinal Akıntı Hastalık Habercisidir?

Vücutta hiçbir organ ve hiçbir salgı boşa değildir. Doğru dinlenip değerlendirildiğinde, kendi sağlığı hakkında oldukça geniş bilgi verir insan vücudu. Zaten bu sebeple fiziksel muayene her zaman hekimler tarafından önem taşır. Yani bir hastalığın tanısını koymak için; tahlillerdeki rakamsal değerlerin yanında fiziki muayenedeki veriler de son derece önem taşır.

Vajinal akıntı da vücutta olması gereken; ancak bazen de hastalık belirtisi olan bir durumdur.

Vajina; kanallı bir yapıya sahip olan, nemli, esnek bir organdır. İdrar yapma, ilişkide aktif olmanın yanında doğum yapmakla da görevlendirilmiş organdır. Her organ gibi, vajina da dışarıdan hastalık kapmamak için kendi hijyenik ortamını oluşturur. Bu ortam için nemli kalması gerekir. Yani vajinanın doğal hali nemli olmasıdır. Aksi takdirde; idrar kalıntıları enfeksiyona sebep olabilirken, cinsel ilişkide de sürtünmeden ve kaymamaktan dolayı büyük bir ağrı ve aşınma hissi yaşanır.

Sağlıklı ve genç bireylerde düzenli olarak adet görülür. İşte adet mekanizmasını düzenleyen de, vajina yapısına dahil olan yumurtalıklardır. Adet kanaması dışarıdan birkaç gün ile sınırlı gibi görünse de, içeride yoğun bir çalışma vardır. yani; adet döngüsünün oluşması için yumurtalıklar sürekli bir döngü içindedir. Her dönemde rahim kendini gebeliğe hazırlamakla yükümlüdür. Normal günlerde olan akıntılar da, bu döngünün kusursuz şekilde işlediğinin göstergesidir. Normal olarak nitelendirilen sağlıklı akıntının özellikleri şöyledir; devamlı değil birkaç gün sürer, şeffaf ve kokusuzdur.

Anormal yani hastalık akıntısı ise; hemen fark edilebilir bir niteliktedir. Daha uzun süreli, yeşil veya sarı renkte, daha yoğun ve daha yapışkan kıvamdadır. Bunun yanında kasık ağrıları ve kaşıntılar da eşlik edebilir. Böyle akıntı olduğu zaman muhakkak uzman yardımı alınmalıdır, çünkü vücut bir şeylerin ters gittiğini anlatmaktadır.

Peki hangi hastalıklarda anormal akıntılar olur? Bu akıntılar daha sık olarak rahim ağzı iltihaplarında görülür. Bunun haricinde pek çok kadın hastalığının da temelini oluşturur. Bu sebeple böyle rahatsızlıklar fark edildiğinde geç kalınmadan ve daha çok şikayetler artmadan tanı konmalı ve tedaviye mutlaka uyulmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?