Hava Kirliliğinin Gebeler Üzerindeki Etkisi ve Ölümlerdeki Payı

Yayın Tarihi : 2017/12/27 11:47 • Güncelleme Tarihi : 2017/12/27 11:47 •
Hava kirliliği, bilincioturmaya başlamış ancak çaresi yeterince üretilememiş veya yaygınlaşmamış birproblemdir
Hava Kirliliğinin Gebeler Üzerindeki Etkisi ve Ölümlerdeki Payı

Hava kirliliği, bilincioturmaya başlamış ancak çaresi yeterince üretilememiş veya yaygınlaşmamış birproblemdir. Özellikle sanayileşmenin arttığı ve insan yaşam alanlarınınyakınlarına kurulması sebebiyle hava kirliliği git gide artmaktadır. Tabii bununyanında tarıma ve doğal ortama yeterince önem verilmemesi ve şehirleşmeninartması, yeşil alanların azalması ile birlikte, hava kirliliğinin ileridönemlerde daha büyük problemlere yol açabileceğini söylemek mümkündür.

İnsan yaşamının her alanınayerleşmiş olan kimyasallar da hava kirliliğinde küçümsenmeyecek etkileresahiptir. Kullanılan temizlik ürünleri, kişisel bakım için kullanılan kozmetikler,parfümler, araçlardan, bacalardan sızan gazlar dahi, kişi için küçük, doğa içinbüyük etkilere sahip olan hava kirletici etkilerdir.

Özellikle sanayi bacalarıgibi, yüksek oranda hava kirletici gazlar salgılayan aletlerin olduğu yerlerdefiltre kullanımı yaygınlaşsa da, bunların temizliği ve devamlı kullanımızahmetli olduğu için kullanmayan pek çok iş yeri hala mevcuttur.

Peki hava kirliliği olduğundainsan yaşamı nasıl etkilenir?

Hava kirliliğine bağlıhastalıkların başında, akciğer hastalıkları gelir. Dünya sağlık örgütüverilerine göre, akciğer kanseri ölümlerinin %36sı, felçli hastaların ölümlerinin%34ü, kalp krizi kaynaklı ölümleri %27 si hava kirliliği kaynaklıdır.

Gebeler, bebekler ve yaşlılarkirli havalarda daha büyük risk altındadırlar. Özellikle bağışıklığı düşükolanlar, havaya ayak uydurmakta son derece zorlanırlar. Gebelerde havakirliliği özellikle erken doğumlara sebep olduğu bilinmektedir. Bunun yanında, annedenbebeğe giden oksijenin yetersizliğine bağlı olarak çeşitli komplikasyonlarıngerçekleşmesi de mümkün görünmektedir. Kesin olarak henüz kanıtlanmamış olsada, kirli hava koşullarında doğan bebeklerde fertilite ve otizm rahatsızlıklarıdaha sık görülmektedir.

Bu sebeple özellikle sporyaparken, temiz havada olmak tercih edilmelidir. Eğer yakınlarda böyle bir alanyoksa, yazın trafiğin ve evlerin daha az olduğu yerlerde, kışları ise, karsonrası havaları tercih edin. Karın havadaki zararlı gazları temizleme özelliğivardır. Bu sebeple kar yağdıktan sonra hava temiz ve yürüyüş için uygundur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?