Havuz Neden Vajinal Mantara Sebep Olur?

Yayın Tarihi : 2019/06/25 11:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:22 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Tatil mevsiminin başlangıcıyla beraber, vajinal mantar sezonu da açılmakta ve bu şikayetle sağlık kuruluşlarına başvurular artmaktadır. Özellikle tatili havuzda geçiren kadınlar, bu soruna daha çok maruz kalmaktadır.

Havuz Neden Vajinal Mantara Sebep Olur?

Tatil mevsiminin başlangıcıyla beraber, vajinal mantar sezonu da açılmakta ve bu şikayetle sağlık kuruluşlarına başvurular artmaktadır. Özellikle tatili havuzda geçiren kadınlar, bu soruna daha çok maruz kalmaktadır.

Vajina; kadının iç dünyası olan rahimin, dış dünya ile temas ettiği en hassas noktasıdır. Rahim, bebeğin konumlandığı ilk yatağı da olması suretiyle son derece korunaklı bir bölgedir. Bu bölgeyi koruyan, yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler sayesinde vajina temiz ve nemli kalır. Bu sayede, kişi mantar gibi enfeksiyonlardan korunmakla birlikte, cinsel ilişkide ağrı, acı duymaz, sağlıklı bir rahime ve dolayısıyla sağlıklı adet dönemlerine, sağlıklı gebeliklere güzel bir ortam olur.

Havuzlar; insanların vücutlarının tamamının içinde bulunduğu, ayrıca çok az kıyafet bulunduğu için, vücutlarındaki her türlü; kullanılan makyaj ürünleri, deodorant, parfüm gibi kimyasalların, vücutta biriken ve yıkanmamış olan ter, yağ, kirlerin, hatta vücutta var olan, bulaşıcı deri döküntülerinin (egzama, mantar, siğil) bulunabildiği bir su birikintisidir.

Klor Havuzu Nasıl Temizler?

İşte bu zararlı durumların engellenmesi için bulunan yöntem klordur. Klor, suda bulunan canlı mikropların kırılmasını ve zararsız hale gelmesini sağlayan bir kimyasaldır. Klor, canlı mikropları kırarken, faydalı bakteriler de çözünür. Çünkü klorun seçme gibi bir durumu yoktur. Kendi yoğunluğundan düşük olan her türlü canlıyı öldürme kapasitesine sahip bir kimyasaldır.

Havuzda Neden Enfeksiyonlar Artar?

Klorun bu etkisiyle, vajinadaki faydalı bakterilerde ölür. Korumanın kalktığı bu alan ise, artık dışarıdan gelen mikroplara karşı savunmasızdır. Bu sebeple yazın kadınların en sık yakalandığı hastalıklar; idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal mantarlardır.

Vajinal Mantar ve İdrar Yolu Enfeksiyonunu Artıran Etkenler Nelerdir?

Enfeksiyonların en sevdiği ortamlar; nemli ortamlardır. Bu ortamlar, zararlı bakterilerin çoğalması ve yaşaması için en elverişli ortamlardır. Havuzdan çıktığında hemen duş almayan vücutlar bu enfeksiyonlara daha sık yakalanırlar.

Ayrıca gebelik, sıcaklık, menopoz, şeker hastalığı, antibiyotik kullanımı, stres, bağışıklık sistemi düşüklüğü de mantar ve idrar yolu enfeksiyonunu destekleyen sebeplerdir.

Vajinal Mantarlardan Nasıl Korunulur?

Tatillerde havuz yerine deniz tercih edilmelidir.

Havuza girmeden önce ve sonra duş alınmalıdır.

Havuz kıyafetleri havuzdan çıkınca hemen değiştirilmeli, üzerinde kurumasına müsaade edilmemeli ve iyice yıkanmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?