HBs Ag Pozitif Olması Nedir ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/15 11:03 •

Kan tahlilinde HBs Ag pozitifliği görüldüğünde kişide aktif bir enfeksiyon olabildiği gibi veya Hepatit B taşıyıcılığı gibi bir durum da olabilir.

HBs Ag Pozitif Olması Nedir ?

Kan tahlilinde HBs Ag testinin pozitif olması kişinin hepatit B virüsü ile karşılaşmış olduğunu gösterir. Hepatit B hastalığı akut ve kronik olarak iki ayrı klinik tabloda seyredebilir. Akut hepatit B' de hastada halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık, sarılık gibi şikâyetler olabilir.
Kronik Hepatit B de ise hastada hiç bir şikâyet olmayabilir. Ancak kimi zaman da halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir.

Karaciğer Nasıl Çalışır?

Karaciğer; vücudun hem kan hücresi üretme merkezi, hem de zararlı atıkları vücuttan uzaklaştırma mekanizmasıdır. Ancak bu zararlı atıkların gelme sıklığının artması, karaciğer enzimlerinin yeterince çalışmıyor olması, fiziksel yapısını bozacak travmalar gibi durumlar karaciğerin çalışmasını aksatır ve hepatit gibi hastalıklara sebep olur.

HBs Ag Testi Pozitifliği

Birçok hepatit hastasının herhangi bir yakınması yokken yapılan rutin kan tahlillerinde karaciğer enzim testlerinin (ALT, AST, GGT) yüksekliği saptanması ve HBS Ag testinin pozitif olması ile Hepatit B enfeksiyonu tanısı konulur.
HBs AG testi pozitifliği saptanan hastalara doktorlar gerek görüler ise ilave tahliller de isteyebilir.
Karaciğeri gösteren ultrason, çeşitli kan tahlilleri ve bir polimeraz zincir reaksiyonu testi olan HBV DNA PCR testi bunların başlıcalarıdır. Kimi zaman karaciğer biyopsisi de istenen tahliller arasındadır.

Hastanın genel durumu, tahlillerinin sonucu, hastalığın genetik ve fizyolojik durumu değerlendirildiğinde; hasta tedavisinde nasıl bir yol izleneceği saptanır ve kişiye göre tedavi uygulanır.

Hepatit B Taşıyıcılığı ve HBs Ag Testi

HBs Ag testi pozitifliği belirli şartların da olması halinde kişide Hepatit B taşıyıcılığı konusunda bilgi verir. Her taşıyıcı olanda hastalık ortaya çıkmaz. Ancak taşıyıcı kişiler zaman zaman kontrol yaptırıp hastalığın ne kadar aktif olduğuna baktırmalıdır.

Hepatit B Taşıyıcılığı Nasıl Anlaşılır?

HBs Ag testi pozitif olan kişiler Hepatit B taşıyıcısı olup olmadıklarını merak eder. Tahlil sonuçlarında aşağıdaki koşulları taşıyanların Hepatit B taşıyıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Hepatit B taşıyıcılığı gösteren 3 temel koşul:
1. Kan tahlilinde HBs Ag ve ANti HBe  testlerinin pozitif (+) olması,
2. Bunlarla beraber HBe Ag ve HBV DNA testlerinin negatif (-) olması,
3. Karaciğer enzim testlerinin normal olması (ALT, AST, GGT gibi).


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
e******** :

iyi gunler ben 1\2 hafta once 2 kez hamilelik testi yaptim ikiside pozetif cikti ve bugun ozel bir klinike gittim orda da ayni idrar testini yaptirdilar ama negatif cikti bu ne demek oluyor ? doktorum 1 hafta sonra yine bir test yapmami onerdi. :(


Cevap:

Kanda Beta HCG tetsi yaptırın.İdrar testine göre çok daha güvenilirdir.

n********** :

iyi günler benim adetim 3 gün gecikti dün test yaptırdım 2 çizgi şeklinde çıktı biri tam belirgin diğeri ise çok açık sizce hamilemiyim


Cevap:

Muhtemelen hamilelik yok ancak doktorunuz gerek görürse kanda Beta HCG testi de yapılabili.r

?