HbsAg Testi (Hepatit B surface antigen) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/07 00:51 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

HBS AG testi, akut veya kronik Hepatit B enfeksiyonlarının tanısında ve takibinde doktorlarca istenen son derece öenmli bir testtir.Günümüzde Mikrobiyoloji laboratuvarlarında ELİSA yöntemi kullanılarak çalışılmaktadır.

HbsAg Testi (Hepatit B surface antigen) Nedir?

HBS AG Testi Nedir?

HBS AG testi, akut veya kronik Hepatit B enfeksiyonlarının klinik yanısı ve takibinde kullanılmakta olan bir tahlildir.
ELİSA yöntemi ve bazı hızlı testler (kart test gibi) kullanılarak çalışılmaktadır. Ancak hızlı testlerin güvenilirliği olmadığından günümüzde en yaygın kullanılan çalışılma yöntemi ELİSA'dır.
ELİSA yöntemi olarak da mikro veya makro ELİSA testleri kullanılmaktadır. Makro ELİSA testleri çok daha hızlı sonuç vermektedir. Ancak makro ELİSA testlerinin maaliyetleri mikro ELİSA testlerine göre daha yüksektir.

HBS AG Testini Doktorlar Hangi Durumlarda İster?

HBS AG testi aşağıda belirtilen gruplardan istenebilir:

  1. Hepatit B enfeksiyonu yönünden tarama yapılan kişiler

  2. Hepatit B aşısı planlanan kişilerde araştırma amacıyla

  3. Evlilik öncesi tarama testi olarak

  4. Hepatit enfeksiyonu şüphelenilen kişiler

  5. HBV (Hepatit B) enfeksiyonunun takibinde kullanılır.

HBS AG Testi Nasıl Yorumlanır?

Normalde hastalık olmadığında sonuç negatif olmalıdır. 

HBV enfeksiyonu sırasında serumda ortaya çıkan ilk serolojik markerdir (6-16 hafta). 

Akut enfeksiyonlarda genelde semptomlar çıktıntan 1-2 ay sonra ortadan kaybolur. HbsAg’nin 6 aydan uzun süre bulunması kronik taşıyıcılık veya kronik karaciğer hastalığının göstergesidir.
Enfeksiyonun erken evrelerinde, HbsAg’den sonra ortaya çıkar. Virüsde aktif viral replikasyonun olduğunu gösterir. 

Bazı HBS AG testi sonuçları gri zon olarak değerlendirilir. Bu sonuçlar ara değerdir. Bu durumda doktorunuz gerek görürse testi tekrarlatabilir veya ilave testler isteyebilir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Bulunur?

Kan ve idrarda bulunması gereken materyaller ve hangi materyale hangi oranda ihtiyaç olduğunu belirleyen çalışmalar tıp tarihi boyunca yapılmıştır. Bunların aralıkları tabii ki yaşa, cinsiyete, fiziksel şartlara göre değişebilir. Dolayısıyla değerlendirmede bu unsurlar da çok önemlidir. Özellikle kadınlarda görülen adet döngüsü, erkeklerde kas dokusunun yoğun olması bu değerleri değiştiren ana unsurlardır. Testlerde verilen referans değerler de buna göre düzenlenir ve anlamlı değişikliklerde detaylı incelemeler gerekebilir. Ancak küçük farklar çoğu zaman anlamsızdır ve bunlar fiziksel muayenelerle birlikte değerlendirilmeli ancak ihtiyaç varsa tekrar testi istenmelidir.

HBS AG Testi Normal Değeri Nedir?

Normalde hastalık olmadığında sonuç negatif olmalıdır. Normal cut-off değeri 1'in altındaysa sonuç negatiftir.
1 ve üstü değerler ise pozitif olarak değerlendirilir.

Hepatit test sonuçlarınızı bir doktora sormadan online yorumlatmak ve sonucunuz hakkında ön bilgi almak için TAHLİLMATİK  uygulamamızı hemen kullanabilirsiniz.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
g************* :

2 aydır kolemen tedavisi görüyorum 20 mayısta adet gördüm klomen tedavisinden sonra 1haziranda çatlatma iğnesi oldu,adetim gecikince 15 inde idrar testi yaptım negatifti 17sinde tekrar idrar testi yaptım 2. çizgi silik, 18 kan testi sonucu negatif 19unda tekrar idrar testi ve 2 çizgide belirgin


Cevap:

Kanda Beta HCG testi çok daha hassas ve güvenilirdir idrar testine göre.Bu test sonrası hamilelik yönünden çok daha net bilgi alınabilir.

t*********** :

kan testi yaptırdım aHBs gt;1000.00 react HBs Ag 1.87 react çıktı bu ne anlama geliyor .bugün yeniden doktora gittik eşimede banada yeniden test yaptırdık 10 gün sonra yenidn tahlil sonuçlarını almaya gideceğiz


Cevap:

Hem Anti HBS hem de HBSAG nin aynı anda reactive yani pozitif olması olağan değil, hem enfeksiyon var hem de bağışıklık var gibi bir durum anlaşılıyor.Bu da beklediğimiz bir durum değil.Doktorunuz o yüzden testi tekrar ettirmiş.

s************* :

Yaptırdıgım Eliza Testi sonucu Anti HBc IgG nonreactive 2,16 bu ne anlama gelmekte?kolay gelsin...


Cevap:

Non reactive çıkması, reaksiyon olmadığı yani negatif olduğu anlamına gelmektedir.

s************* :

benim yaptırdıgım hormon testinde Anti HIV < 0,05 HBsAg z0,10 AntiHBs 386,97 Reacti Anti HCV 0,07 Negati bunlar ne anlama gelmekte benim bir hastalıgım var mı? kolay gelsin iyi çalısmalar...


Cevap:

Anti HBS pozitifliği, hepatit B ye karşı bağışıklığınız olduğunu gösteriyor.Bunun dışında diğer testleriniz de normal.

?