HCV Virusu HCV RNA Testi İle Ne Zaman Kanda Saptanır?

Yayın Tarihi : 2017/04/04 11:48 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 11:28 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

HCV RNA testi ELİSA testine göre çok daha erken sürede HCV enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığı konusunda bilgi verir. Hepatit C enfeksiyonu tanısında kullanılan doğrulayıcı bir tahlildir.

HCV Virusu HCV RNA Testi İle Ne Zaman Kanda Saptanır?

HCV RNA testi ELİSA testine göre çok daha erken sürede HCV enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığı konusunda bilgi verir.PCR diğer adıyla da Poşimeraz Zincir reaksiyonu yöntemiyle uygulanan bir kan testidir.Bu son derece hassas ve duyarlı testin özelliği de HCV virüsünün RNA larını saptamasıdır.
HCV virüsüne ait RNA lar, enfeksiyondan sonra 2 ile 3 hafta sonra kanda HCV RNA testi ile tespit edilir.
HCV RNA testi, ELİSA testleri sonrası pozitif bulunan hastalara Hepatit C yönünden teşhis koyulmasını sağlayan çok daha hassas ve güvenilir bir doğrulayıcı testtir.

HCV RNA Test İle İlgili Bilmeniz Gerekenler:

HCV RNA PCR testi, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir işlemle gerçekleştirilir. Bu süreç niteliksel(kalitatif)  veya niceliksel(kantitatif)  olabilir.

HCV RNA Kalitatif test:

Bu test genellikle HCV enfeksiyonu teşhisi koymak için kullanılır. Virüsün vücudunuzda olup olmadığını doğrular, ancak virüsün ne kadarının bulunduğunu ortaya çıkarmaz.
Kalitatif test genellikle doktorunuzun kanda HCV bulunup bulunmadığını doğrulamak için kullanacağı ikinci testtir. Öncelikle bu konuda HCV antikor testi kullanılır.
Anti HCV (Antikor testi)  vücudunuzun  HCV enfeksiyonuyla savaşmak için antikor yapıp yapmadığını gösterir. Anti HCV antikor testiniz çıkarsa, doktorunuz kanınızdaki HCV miktarını doğrulamak ve ölçmek için HCV RNA PCR testi isteyecektir.

HCV RNA Kantitatif Test:

Bu test yöntemi, kanınızdaki tam HCV miktarını mililitre başına (IU/mL) cinsinden ölçer. Bu sayı, viral yükünüzün yüksek veya düşük olup olmadığını belirler.Kantitatif test, zaman içinde kanınızdaki HCV miktarını izlemek veya viral yükünüzü azaltmayı amaçlayan tedaviye verdiğiniz yanıtı ölçmek için tercih edilmektedir.Bu test, viral yükünüzün ölçümü 15 IU/mL veya altına düştüğünde, virüs miktarının tespit edemez. Bu noktada kalitatif test, virüsün gerçekten vücudunuzda olup olmadığını veya hala çok az miktarda bulunup bulunmadığını doğrulayabilir.

Kalitatif HCV RNA Sonuçların Anlamı

Kalitatif sonuçlar kanınızda HCV bulunduğunu gösterir. Test sonucu "POZİTİF" veya "NEGATİF" olacaktır.

Pozitif sonuç, virüsün kanınızda olduğu anlamına gelir. Negatif sonuç ise, kanınızda virüs olmadığı veya bu testle tespit edilemeyecek kadar küçük bir miktarınız olduğu anlamına gelir.
Tedaviye bağlı olarak viral yükünüz önemli ölçüde azalmış olsa bile kalitatif test sonuçları yine de pozitif olabilir.

Kantitatif HCV RNA Sonuçların Anlamı

Kantitatif test sonuçları, kanınızdaki HCV virüsü miktarını gösterir. Bu sayı, doktorunuzun viral yükünüzün yüksek veya düşük olup olmadığını doğrulamasına yardımcı olur.
Tedaviden önce viral yükünüzü ölçmek, doktorunuzun tedavi sırasında ve sonrasında viral yükünüzü izlemesini sağlar.

Viral yük ölçümü, HCV enfeksiyonunuzun veya varsa karaciğer sirozunuzun ne kadar şiddetli olduğunu göstermez.
Bu tür bir durımda ise Karaciğerinizin bir HCV enfeksiyonundan nasıl etkilendiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzun karaciğerinizden bir biyopsi veya doku örneği alması gerekecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?