Hematokrit Değeri Nedir? Yükseklik ve Düşüklük Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/05/19 05:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/11 13:08 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hematokrit (hct) testi değeri tam kan sayımıdiğer adıyla da hemogram testi içinde yer alan bir parametredir.Hematokrit test değeri yüksekliği ve düşüklüğü farklı sebeplerle olabilmektedir.

Hematokrit Değeri Nedir? Yükseklik ve Düşüklük Sebepleri Nelerdir?

Hematokrit(hct) Testi Nedir?

Hematokrit değeri tam kan sayımı testinin içinde yer alan bir parametredir. Sağlık kontrollerinde standart olarak istenen bir testtir.Kırmızı kan hücrelerinin( alyuvarların) oluşturduğu hacmin, toplam kan hacmine oranını ifade eder. Bu test kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) sayısı ve yaşam süreleri konusunda bilgi edinmek için istenen bir testtir.

Bu test ile birlikte alyuvar ve hemoglobin değerlerinin düşüklüğü kansızlık (anemi) durumunu belirtir. Bu durum hücrelere yeterli oksijenin sağlanamamasından dolayı yorgunluk,bitkinlik aktivitelerde çabuk yorulma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bunun dışında akut ve kronik kanama durumlarının değerlendirilmesinde de kullanılır. Kanamalarda hemoglobin değerinde ki düşüşten kaynaklı hematokrit değeri de düşüş gösterir.

Hematokrit(hct) Testi Normal Değerleri:

Hematokrit(hct) testi normal (referans) değerleri aşağıda belirtilmiştir.

Referans aralığı:               %36-50           

Hematokrit Yüksekliği Sebepleri:

Susuzluk sıvı kaybı sebebiyle kanın sıvı hacminin azalmasına ve hücre yoğunluğu oranı yükseldiği için hematokrik değeri yükselmesine sebep olmaktadır.Yüksek rakım ,bazı doping ilaçları,polistemi vera hastalığı,böbrek tümörleri yükselmeye sebep olur.

Hematokrit Düşüklüğü Sebepleri:

Anemi,radyasyon,kemoterapi,enfeksiyonlar,vitamin,mineral eksiklikleri ve yatar pozisyonda kan verilmesi  değerde düşüşe sebep olur.

Hematokrit değerinin düşüklüğüne B12,demir ve folik asit eksiklikleri de sebep olabilmektedir.Bu durumlarda bu değerlerin yükseltilmesi önemlidir. Bunun için beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Hematokrit Düşüküğü Tedavisi:

B12 eksikliği için;  yumurta, yağlı balıklar,kabuklu deniz canlıları, tavuk ve dana ciğeri

Demir eksikliği için;  balık  eti, kırmızı et, sakatat etleri, deniz ürünleri, bezelye, patates ıspanak kuru üzüm, fasulye ve barbunya

Folik  asit eksikliği için ; brokoli, kuşkonmaz, tam buğdaylı gıda, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, portakal ve domates suyu   tüketimi önerilebilir.

Ayrıca hamilelik ve yakın zamanda kan nakli yapılması da hematokrit değerlerini etkileyen diğer durumlardır.

 

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?