Hepatit B Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Yayın Tarihi : 2019/05/08 13:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 11:29 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hepatit B en sık görülen hepatit türüdür Bu yazımızda hepatit B test sonuçlarının yorumlanmasını grafikler ve tablolar halinde görebilirsiniz. 

Hepatit B Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Hepatit B tanısında kullanılan kan testlerini anlamaya çalışmak kafa karıştırıcı olabilir. Doktorunuzla konuşmanız, test sonuçlarınızı anlama ve hepatit B hastalığınızın ne durumda olduğunu görmeniz için önemlidir.
Enfeksiyon kaptınız mı? Korundunuz mu? Ya da kapma riskiniz var mı?
Hepatit B Kan Testleri Paneli başlıca 6 testi içerir. Bu testler ise HBsAg, Anti HBs, Anti HBc Total, Anti HBc IgM, HbeAg ve Anti HBe'dir.

Aşağıda, test sonuçlarının en yaygın açıklamasına sahip bir grafik bulunmaktadır, ancak olağandışı test sonuçları ortaya çıkabilir. Bu grafiğin tıbbi öneri olarak tasarlanmadığını lütfen unutmayın, bu nedenle tam bir açıklama için doktorunuzla konuştuğunuzdan ve test sonuçlarınızın basılı bir kopyasını aldığınızdan emin olun. Bazı durumlarda, hasta daha fazla değerlendirme için bir enfeksiyon hastalıkları veya gastroenteroloji  uzmanına yönlendirebilir.

 

Hepatit B Kan Testlerinin Yorumlanması 

Akut hepatit B enfeksiyonu nispeten uzun bir kuluçka dönemi izler. Bu süre  60 ila 150 gün arasınd olup a ortalama 90 gündür. Bununla birlikte, bir kişinin hepatit B virüsünden kurtulması altı aya kadar sürebilir. Bir hepatit B kan testinin, kişinin akut bir enfeksiyondan kurtulduğunu veya kronik olarak enfekte olup olmadığını göstermesi altı ay kadar sürebilir.

Aşağıdaki grafik, ilk maruz kalmadan iyileşmeye kadar akut hepatit B enfeksiyonunun tipik seyrini göstermektedir.



Kaynak: ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri

Hepatit B kan testi sonucu (veya serolojik belirteç), enfeksiyonun yeni bir akut enfeksiyon veya kronik bir enfeksiyon olmasına bağlı olarak değişir.

HBsAg (hepatit B yüzey antijeni), yeni bir akut enfeksiyonda ortaya çıkan ilk serolojik belirteçtir, hepatit B virüsüne(HBV) maruz kaldıktan yaklaşık 1 hafta kadar erken ve 9 hafta kadar geç olmakla birlikte ortalama 1 ay sonra tespit edilebilir.  
HBsAg, HBV DNA ile birlikte bir süre içinde tespit edilebilir, ancak yaklaşık %50'si semptomlardan 7 hafta sonra HBsAg ve HBV DNA testleri negatif sonuç verir.

- Kendiliğinden bir enfeksiyondan kurtulan herkes, semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık 15 hafta sonra HBV DNA testi negatif sonuç verecektir.

Anti-HBs veya HBsAb (hepatit B yüzey antikoru) - bu, virüsten kurtulabilen ve kronik bir enfeksiyondan kaçınabilen kişilerde HBsAg'ın ortadan kalkmasından sonra bir kan testinde saptanabilir hale gelir. Yeni bir akut enfeksiyonun ardından anti-HB'lerin varlığı genellikle iyileşmeyi gösterir ve daha sonra bir kişi hepatit B ile yeniden enfeksiyondan korunur (veya "bağışık kazanır").
Anti-HBc veya HBcAb (hepatit B çekirdek antikoru) - bu kan testi geçmiş HBV enfeksiyonunun bir belirteci olarak süresiz olarak pozitif kalır.
HBeAg (hepatit B e-antijen) yeni bir akut enfeksiyonu olan hastalarda genellikle tespit edilebilir; HBeAg varlığı, daha yüksek HBV DNA seviyeleri ile ilişkilidir, bu nedenle bulaşıcılık artmıştır.
IgM anti-HBc - pozitif bir kan testi sonucu, kişinin yeni bir akut hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. IgM anti-HBc genellikle semptomlar ortaya çıktığında tespit edilebilir ve 6 - 9 ay içinde alt saptanabilir seviyelere düşer. Not: Kronik bir HBV enfeksiyonunu akut bir alevlenme (veya karaciğer parlaması) ayrıca bir anti-HBc IgM test sonucuna neden olabilir. Bu nedenle 6 ay sonra takip testi gereklidir.
IgG anti-HBc - bu kan testi geçmiş HBV enfeksiyonunun bir belirteci olarak süresiz olarak pozitif kalır.

    Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



    Yorumlar

    Yorum
    ?