Hepatit ve Cilt Renginin Sarıya Dönmesi

Yayın Tarihi : 2015/06/22 17:48 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/15 11:36 •

Hepatit hastalığıyla birlikte anılan cilt sararması aslında her hepatit hastasında görülen bir durum değildir

Hepatit ve Cilt Renginin Sarıya Dönmesi

Hepatit hastalığıyla birlikte anılan cilt sararması aslında her hepatit hastasında görülen bir durum değildir. Karaciğerin yeteri kadar işlevini gerçekleştiremeyip bilirubin maddesini parçalayamaması sonucu sarılık görülebilir ancak yaygın inanışın aksine her hepatit hastalığının cilt rengi sarıya dönecek diye bir şart yoktur.

Karaciğerin Vücutta Görevi Nedir?

Karaciğer; vücudun temizlik mekanizmasıdır. Vücuda giren; alkol, ilaç, zararlı yiyecekler gibi her türlü maddenin, parçalanarak etkisiz hale getirilmesi ve vücuttan atılması işini yapar. Bu sebeple düzgün çalışan bir karaciğere sahipseniz, vücudunuzda toksikler birikmeyeceğinden, temiz ve sağlıklı bir cilt görüntüsüne sahip olursunuz.

Cilt Hastalıklarında Neden Karaciğere Bakılır?

Düzgün çalışan bir karaciğere sahipseniz, vücudunuzda toksikler birikmeyeceğinden, temiz ve sağlıklı bir cilt görüntüsüne sahip olursunuz. Ancak karaciğer hasar almaya başladıkça; ilk önce ciltte problemler meydana gelmeye başlar. Çünkü karaciğerin parçalayamadığı toksikleri, kan dolaşım sistemi kabul etmediğinden, vücudun dışarıya en yakın olan kısımlarından yani, cilt yüzeyinden dışarı çıkma istekleri meydana gelir. Bu sebeple cilt bozukluklarında ilk akla gelen unsur, karaciğerin düzgün çalışmamasıdır.

Bir cilt problemi ile doktora gittiğinizde öncelikle karaciğer değerleri kontrol edilir ve buna göre tedaviye başlanır. Karaciğer problemlerinin çok üst düzeylere çıkması ise, cilt sararması, göz beyazının sararması ile neticelenir. Biluribin adı verilen madde, yine düzgün çalışamayan karaciğer tarafından parçalanamaz ve kan damarına aktarılır. Burada yoğunluğu artan biluribin ise, geçtiği her yerde sararma gösterir. Bu sebeple istenmeyen görüntü meydana gelir.

Karaciğer Sağlığı Nasıl Korunur?

Karaciğer hastalıkları seviyesine göre çoğu zaman tedavi edilebilir ancak bazen sorunlar geri dönüşsüz olabilir. Bu sebeple karaciğer sağlığını, hiç bozulmadan korumak önemlidir. Karaciğer sağlığını korumak için; bilinçsiz ilaç tüketiminden uzak durulmalı, alkol gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalı ve paketli, hazır gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?