HIV (AIDS) Testi Nedir? HIV Testi Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/03/03 23:50 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 14:59 •

Bu yazımızda HIV testi yaptırmanın önemini, bunun çekinilecek bir şey olmadığını, testin nasıl yapıldığını ve sonuçlarınızın ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.HIV testi çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

HIV (AIDS) Testi Nedir? HIV Testi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde, 13 yaş ve üstü herkesin her yıl rutin kontrollerin bir parçası olarak HIV testi yaptırması öneriliyor. Cinsel olarak aktifseniz, cinsel ilişikilerde korunmuyorsanız, eşcinsel bir ilişki yaşayan erkekseniz düzenli aralıklarla HIV testi yaptırmanız önerilir. HIV virüsü  bulaşmış olan herkes semptom (belirti) göstermez veya hasta hissetmez, bu yüzden test edilmek negatif olduğunuzdan emin olmanın tek yoludur. Düzenli olarak test edilmek de önemlidir çünkü HIV erken teşhis edildiğinde virüs çok hasara neden olmadan önce tedaviye başlanabilir.

HIV Testi Nedir? Testi Nerede Yaptırabilirsiniz?

Birinci basamak sağlık sağlayıcınız (sağlık ocakları) ya da özel test laboratuvarları  gibi HIV testi yaptırmak için pek çok yer vardır. Önce HIV, HIV için risk faktörleri ve farklı test türleri hakkında bilgi alacaksınız. Soru sormak ve sınava girme konusunda endişelerinizi konuşmak için zamanınız olacak. Test yaptırmak sizin seçiminizdir.

HIV Testi Çeşitleri Nelerdir?

Üç ana HIV testi vardır:

Kombinasyon / Dördüncü Kuşak Testler: Sonuçların elde edilmesi yaklaşık 7-10 gün süren bir kan testidir. Bu test, olası bir maruziyetten 2 hafta sonra kanınızdaki HIV'i tespit edecek kadar hassastır. Neredeyse her yerde sunulur.

Hızlı test (parmak çubuğu ve ağızdan testler): Her iki testin sonucu da yaklaşık 20 dakikaya çıkar. Bu test size maruz kaldıktan 6 ila 8 hafta sonra bilgi verebilecek hassasiyettedir. Hassasiyetleri daha düşüktüri. Bu testler evde yapılması için tasarlanmış ticari kitlerdir.

1. Kan testi - Parmak çubuğudur; parmağın ucundan az miktarda kan alınır ve bir çözelti içinde karıştırılır. 
2. ağızdan test- Diş fırçasına benzeyen bir pamuklu çubuk kullanılarak bir kişinin ağzından az miktarda tükürük elde edilir.

Hızlı bir testten gelebilecek üç tür sonuç olduğunu bilmek önemlidir: reaktif olmayan, geçersiz ve reaktif.

Reaktif olmayan bir sonuç :

HIV antikoru bulunmadığı anlamına gelir. Bu, testten 6 hafta önce veya ondan önce gerçekleşen maruziyetleri bulur. Reaktif olmayan bir test, bir kişinin gelecekte HIV'ye karşı bağışıklık kazandığı anlamına gelmez, yalnızca test sırasında virüsü vücudunda göstermediği anlamına gelir.

Geçersiz bir sonuç :Testin düzgün çalışmadığı ve tekrarlanması gerekeceği anlamına gelir.

Reaktif bir sonuç :Ön pozitif olarak kabul edilir ve HIV antikorlarının bulunduğu anlamına gelir. İlk testin sonucunu doğrulamak için koldan alınan kan kullanılarak ikinci bir test yapılması gerekir.


Evde kullanıma uygun başka bir test çeşidi daha vardır:Evde Erişim Kiti: Bu test Gıda İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Reçetesiz birçok eczanede satın alabilirsiniz. Bu aynı zamanda bir “parmak çubuğu” kan testidir. Parmağınızı deler ve setin içinden çıkan karta bir damla kan damlatırsınız. Kartı bir laboratuvara gönderirsiniz ve sonuçları telefonla 1-3 gün içinde alabilirsiniz.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?