HIV Virüsü Cinsel Yolla Nasıl Bulaşır?

Yayın Tarihi : 2018/05/17 11:33 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/17 11:33 •
HIV/AIDS her türlü cinsel temasla ( homoilişkiüel, heteroilişkiüel, ağızdan, vajinalveya an*l ) bulaşır
HIV Virüsü Cinsel Yolla Nasıl Bulaşır?

HIV/AIDS her türlü cinsel temasla ( homoilişkiüel, heteroilişkiüel, ağızdan, vajinalveya an*l ) bulaşır. Bulaş için virüsü taşıyan kişiyle yapılacak tek bir cinseltemas bile yeterlidir. HIV ile enfekde kişilerle yapılan cinsel temas sayısıarttıkça, HIV virüsünün bulaşma ihtimali de artmaktadır.
Birden fazla cinsel eşi olanlar, sık eşdeğiştirenler, damar içi madde kullanma alışkanlığı olanlar, hemofili, diğerkanama bozukluğu, kronik böbrek hastalığı gibi sorunlar  nedeniyle sık kanverilmek zorunda olan kişilerle yapılan cinsel temasta bulaş riski dahayüksektir.
ağızdan, vajinal ve an*l yolla yapılan cinsel temaslar bulaş riskiaçısından farklılık gösterir, an*l  yolla cinsel temasta risk daha fazladır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******** :

Hocam 4 ay once supheli iliski yasadim 34 gun sonra p24 testi oldum negatif 100 gun sonra hiv 1-2 antibody p24 antigen testi oldum sonuc negatif konuyu baska teste gerek varmi konuyu kapatiyimi


Cevap:

Konuyu kapatıp kapatmamak size bağlıdır, biz size bilimsel veriler hakkında bilgi verebiliriz..HIV erken tanısı için şüpheli temastan en erken 10 gün sonra p24 testi(HIV combo içinde var, sadece p24) yaptırılması, negatif ise sorun yoktur, HIV RNA testi de 10. günde pozitifleşebilir ama 1. ayda bakıldığında %100'e yakın doğru sonuç verir. 3. aydan önce Anti-HIV baktırıldığında yalancı negatiflik olabilir, tavsiye edilmez, Dünya Sağlık Örgütü şüpheli ilişki varsa ve testler negatif olsa dahi 6. ayd test tekrarı önermektedir, bu nedenle p24 veya HIV RNA testiniz negatif olsa dahi 6. ayda tekrar Anti-HIV çalışılmasını öneririz..

o******** :

HBsAg 0,584 S/CO

Anti-HBs 1000 IU/L

Anti-HCV 0,157 S/CO

ANTİ-HIV 0,001 S/CO

cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili yaptırdıgım testte sonuçlarım böyle kafama takılan herkeste anti - hiv testi negatiflerde o.24 vs daha yüksekken benim 0.001 bu değer na anlama geliyor korkulacak bi durum varmı?


Cevap:

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal. Bir anormallik görülmüyor.


?