İdrar Steril midir?

Yayın Tarihi : 2019/02/15 14:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/17 13:51 • Yazar: Arda Bayraktaroğlu

İdrarın steril olup olmadığı günlük hayatta ve sosyal medyada oldukça yaygın bir şekilde tartışılan ve merak edilen bir konudur.
İdrarın steril olup olmadığı ve susuz kalındığında idrarın içilip içilemeyeceği konusunda aşağıdaki yazımızda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

İdrar Steril midir?

İdrar Gerçekten Steril Midir?

Bu konu oldukça merak edilen bir konudur. Bir çok kişi şu görüştedir: İdrar sterildir, çok susuz kalırsan idrarını içebilirsin. Fakat birçok sosyal medya söylentisi gibi bu bilgi de kesinlikle doğru değil. İdrar steril değildir. 

Mikroplar vücudumuzun ve dünyamızın ayrılmaz bir parçasıdır. Fetüsün içinde bulunduğu uterus ve plasenta bile aslında tamamen mikropsuz bölgeler değildir. İçlerinde bizi gerçekte dünyaya hazırlayacak olan birtakım güçlü koloniler(mikrobiyomlar) içerirler. 

Fakat bazı birçok doktor hala idrarın steril olduğu fikrindedir (idrar yollarında enfeksiyon olmadığı sürece). Bu, eski zamanlarda vücutta bulunan bakterinin negatif, enkesiyonun kaynağı olarak düşünüldüğü günlerden kalmadır. Bugün içimizde var olan karmaşık bahçenin yapısını biliyoruz.

Vücudumuzdaki mikrop bolluğunu göze aldığımız zaman, sağlıklı idrar yolu bakterisiz bir idrar yoludur demek tamamıyla saçma olacaktır. Günümüzde yapılan araştırmalar göstermektedir ki vajinada bulunan “iyi” bakterilerin yenilenmesi idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde oldukça yardımcı bir faktördür. Bu nedenle bu dost bakterilerin sıklıkla vücutta yoğunlaştığı görülmektedir.

Yani, idrarınız steril olsa dahi vücudunuzda geçen süresini tamamlayana kadar mikrobal bir hayatla iç içe olacağını bilmelisiniz. 

Araştırmalar göstermiştir ki sağlıklı birinin idrarında bulunan bakteri miktarı, enfeksiyonlu bir kişinin idrarında bulunan bakteri miktarından daha düşüktür. 

Toparlamak gerekirse: İdrar steril değildir. Fakat madalyonun öbür yüzüne bakıldığında bakterinin varlığı da sağlıksızlık anlamına gelmemektedir. Yani idrar yolu enfeksiyonunuz yoksa idrarınızı içmenizde bir sorun yok mudur?

İdrarınızı içebilir misiniz? 

Bir çok insan sözde yararları -ki kanıtlanmış bir bilgi değildir- için idrarlarını içmektedir. Diğerleri acil durumlarda idrarın işe yaracağını düşünüyor ve bir kısmı da kişisel nedenlerden dolayı idrarlarını tüketiyor.

Fakat sağlıklı bile olsanız bu iyi bir fikir değildir. Çünkü, idrarın içeriğinde tuz vardır ve tuz sizi daha fazla susatacaktır.
Susadığınız için idrarınızı tüketirseniz, vücudunuzda artan su miktarı sizi her an daha da susatacaktır. Yani aslında böbreklerinizin sizi sağlıklı tutmak için attığı maddeleri vücuda alıp onları tekrar filtrelenmeye zorluyorsunuz.

Kulağa pek de iyi bir fikir gibi gelmiyor değil mi?

Peki gerçekten bir acil durum varsa? Kendi idrarınızı içmek muhtemelen bir iki gün sizi idare edecektir. Daha fazlasında, böbreklerinizin daha büyük dehidrasyon problemleri yaşama riski artacaktır.
Fakat zaten litrelerce terlemediğiniz sürece su içmeden 3 gün dayanabilirsiniz. Bu yüzden belki de susuz hissedildiği zaman hemen idrarı düşünmek iyi bir fikir olmayabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?