İnfluenza (Grip Testi) Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/08 18:31 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/05 17:12 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
İnfluenza testleri özellikle grip salgınlarında sıklıkla doktorlarca istenmektedir.İnfluenza testi günümüzde laboratuvarlarda kısa sürede sonuçlanan ve boğazdan ve/veya nazofarenksten alınan sürüntü örneğinden çalışılan bir testtir.
İnfluenza (Grip Testi) Testi Nedir?

İnfluenza(Grip) Nedir?

İnfluenza viral bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır.İnfluenza enfeksiyonu halk arasında grip olarak bilinir.
Son baharın bitmekte olup kış mevsiminin başlamakta olduğu Kasım ayı sonlarında başlar ve Mart ayına kadar görülebilir.Son derece sık görülen bir hastalıktır.Yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, ileri derecede halsizlik, öksürük gibi şikayetler ile kendini gösterir.
İnfluenza (grip) sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılır.Grip soğuk algınlığına göre çok daha ağır seyreden ve kimi zaman ölümcül komplikasyonları olan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farkları öğrenmek için tıklayınız....

İnfluenza (Grip Testi) Testi Nedir?

İnfluenza testi, esnek bir swab (pamuklu eküvyon) aracılığı ile boğazdan nazofarenks sürüntüsü alınıp kaset test veya cihazda yaklaşık 10 dakikada sonuç veren bir tahlildir.
İnfluenza testleri özellikle grip salgınlarında sıklıkla doktorlarca istenmektedir.

Test sonucuna göre İnfluenza virüsü olup olmadığı ve eğer İnfluenza virüsü de varsa bunun İnfluenza A veya B olduğu anlaşılmaktadır.

İnfluenza (Grip Testi) Testi Nedir?

Grip Tanısında Kullanılan İnfluenza Testini Doktor Neden İster?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunda gereksiz yere antibiyotik kullanılmaktadır.Birçok grip vakasında da bu tür testler yapılmadan lüzumsuz yere hastalara antibiyotik verilmektedir.
İnfluenza testi ile grip tanısı koyularak kişilerin gereksiz yere antibiyotik tedavisi almasının önüne geçilir.Doktor İnfluenza varlığında gerek görürse antibiyotikten tamamen farklı olarak antiviral tedavi verebilir.

Bilinmesi gereken bir önemli nokta ise gribin kimi zaman öldürücü olabildiğidir.

Gribin toplum içinde görüldüğünün bilinmesi doktorunuza bu hastalığın yayılmasının azaltılması konusunda yardımcı olabilir. Gribe erken tanı koyulduğu takdirde ise, doktora şiddetini azaltacak şekilde tedavi yapılmasına imkân verebilir.

İnfluenza testi ile ayrıca hastanın İnfluenza A veya B taşıyıp taşımadığı belirlenir.

İnfluenza Testi Ne Zaman İstenmelidir?

İnfluenza testleri temel olarak grip salgınlarında ve grip mevsiminde istenmelidir.Muayenenizi yapan doktorunuz  grip benzeri belirti ve bulguları saptadığında, etkenin influenza A veya B, veya H1N1 gibi bir nedene bağlı olup olmadığını anlamak için bu tahlili ister.

İnfluenza testi ideal olarak hastanın şikayet ve belirtilerinin başlamasından itibaren 48 saat içinde istenmelidir. 
Grip testleri hastada bir solunum enfeksiyonu ve baş ağrısı, yüksek ateş, üşütme, kas ağrıları, halsizlik, boğaz  ağrısı ve öksürük gibi belirtilerin görüldüğü zaman, olası bir antiviral tedaviyi ve tanıyı doğrulamak amacıyla istenmelidir.

İnfluenza Testi Ücreti Nedir?

İnfluenza testi ücreti testin yapıldığı merkez ve laboratuvara göre değişiklik gösterse de 2019 yılı itibariyle ortalama 100 TL civarındadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?