İnhibin A Down Sendromu Tarama Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 13:20 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnhibin A Testi, Down Sendromu tarama testleri arasında bir yenilik olarak göze çarpmaktadır.Bu test yapılarak down sendromlu çocuk doğurabileceğinden şüphelenilen anne adayına tarama yapılır.

İnhibin A Down Sendromu Tarama Testi Nedir?

İnhibin A Testi Nedir?

İnhibin A Testi, Down Sendromu tarama testleri arasında bir yenilik olarak göze çarpmaktadır.Damardan alınan kan örneğinden test çalışılmaktadır.Riski gebelik yönünden prenatal taramalarda kullanılan 4 lü testin parametrelerinden biridir. İnhibin A testi, bebekte Down sendromu olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Bu test hamile bir kadının kanındaki inhibin hormonun miktarını ölçmek için yapılır. İnhibin A hormonu gebelik sürecinde kadında plasenta tarafından üretilir.

Kanda inhibin A  testi araştırması, anne serumu dörtlü tarama testinde kullanılır. Bu test tercihen gebeliğin  15 ila 22. haftaları arasında yapılmalıdır.Bu test ile, gebe bir kadının kanındaki dört maddenin seviyesine bakılır. Dörtlü tarama ile,  alfa-fetoproteini (AFP), insan koryonik gonadotropini (hCG), konjuge olmayan estriol ve inhibin A hormonuna bakılır.
Test yorumlanırken, bu maddelerin düzeylerinin yanı sıra kadının yaşı ve diğer faktörler de kontrol edilir.
 

İnhibin Nedir?

İnhibinler, kadınlarda overlerden erkeklerde ise testislerden salınan heterodimerik yapıda protein hormonlarıdır.
İnhibin, beyinden FSH salgılanmasını etkileyerek yumurtlama ve sperm üretimleri üzerinde etkilidir.

Alfa ve beta alt formları bulunan dimerik protein yapılı Inhibin A, kadınlarda  hamilelik süresi boyunca korpus luteum ile fetal plasenta arasında üretilir ve anne adayının kan dolaşımına katılır.
İnhibinlerin temel işlevi ise  hipofiz bezi tarafından salgılanmakta olan FSH  hormonun salgılanmasını önlemektir.

Down Sendromu Taramasında İnhibin A Testi Ne Zaman Yapılır?

Normal gebeliklerde kan Inhibin-A düzeyi gebeliğin 14 ile 17. haftalarında hafif düşerken, 17. haftasından itibaren giderek artış göstermeye başlar.Daha sonra yaklaşık 25. haftaya kadar sabit kalır.
En ideal Inhibin A ölçüm düzeyi gebeliğin 15. ile 22. haftası olup, Down Sendromu (Trizomi 21)’ li gebeliklerde Inhibin A düzeyi normal gebeliklere göre daha yüksek seyretmektedir.
Inhibin A testi, mevcut ikinci trimester prenatal risk tarama testleri (Total Beta Hcg, AFP, Unconjugated Estriol) ile beraber çalışılarak Dört’lü test (Quadriple Testing) raporu vermek mümkün olmaktadır.
Dört’lü test; iki’li ve üç’lü tarama testlerine ilave olarak Down Sendromu (Trizomi 21) genetik anomali riskinin bebekte olma olasılığını belirleyen tarama amaçlı kullanılan bir testdir.

Şüpheli ve Riskli Çıkan İnhibin A Testlerinde Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Eğer hesaplanan risk kabul edilebilir sınırların üzerinde ise anne adaylarına daha ileri ve tanı koydurucu ultrason incelemelerinin yapılması tavsiye edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?