İnhibin Testi Nedir? Riskli Gebelikler ve İnhibin Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/16 13:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnhibin bir hormondur. Kadınlarda overlerden erkeklerde ise testislerden salınmaktadır.İnhibin testi özellikle riskli gebeliklerin takibinde kullanılmaktadır.

İnhibin Testi Nedir? Riskli Gebelikler ve İnhibin Testi

İnhibin vücudumuzda bulunan bir hormondur.İnhibin hormonu kadınlarda overlerden erkeklerde ise testislerden salınmaktadır.
İnhibin, beyinden FSH hormonu salgılanmasını etkileyerek insan vücudunda yumurtlama ve sperm üretimleri üzerinde rol oynar.
Kadınlarda Inhibin A hamilelik süresi boyunca korpus luteum ile fetal plasenta arasında üretilir ve anne adayının kan dolaşımına katılır.
Normal gebeliklerde kan Inhibin-A düzeyi gebeliğin 14 ile 17. haftalarında hafif düşer, 17. haftasından itibaren ise giderek artış göstermeye başlar.
Daha sonra yaklaşık 25. haftaya kadar sabit kalır.

Riskli gebelik takibinde en ideal Inhibin A ölçüm süreci gebeliğin 15. ile 17. haftası olup, Down Sendromu (Trizomi 21)’ li gebeliklerde Inhibin A düzeyi normal gebeliklere göre daha yüksek seyretmektedir.

Inhibin A testi, mevcut ikinci trimester prenatal risk tarama testleri (Total Beta Hcg, AFP, Unconjugated Estriol) ile beraber çalışılarak Dört’lü test (Quadriple Testing) raporu vermek mümkün olmaktadır.
Dört’lü test; iki’li ve üç’lü tarama testlerine ilave olarak Down Sendromu (Trizomi 21) genetik anomali riskinin bebekte olma olasılığını belirleyen tarama amaçlı kullanılan bir testtir.
Eğer hesaplanan risk kabul edilebilir sınırların üzerinde ise anne adaylarına daha ileri ve tanı koydurucu ultrason incelemelerinin yapılması tavsiye edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
R**** :

yaş: 38 , kilo . 53, Düzeltilmiş mom'lar ve riskler AFP :39,9 - uE3 : 1,29 - HCG : 18608 - ınh-A :234 0,90 düzeltilmiş mom. 1,25 düzeltilmiş mom. 0,75 düzeltilmiş mom. 1,42 düzeltilmiş mom. Tr.21 riski doğumdaki 1:758 Yaş riski doğumdaki 1:204 sonuçlarım bunlar doktor down sendromlu dedi .sizden yardım istiyorum . bilemiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim.kolay gelsin. teşekkürler


Cevap:

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.

Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.
 
 
 

 

B************ :

Merhaba 20 haftalık gebeyim dörtlü test yaptırdım ve sonuçlarımın iyi çıktığını doktorum söyledi fakat benim kafamı karıştıran bi durum oldu internetten araştırmasını da yaptım inbihin A normal değeri -0.3.88 olup benim degerim 89.2 çıktı herhangi bi problemin olduğunumu gösteriyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim


Cevap:

Burada önemli olan tahlili yapan laboratuvarın sonuç raporunda belirtilen referans değerlerinin göz önüne alınması. Belirtiğiniz üzere 0.3 ile 88 arası normal değerler.Sizin değer de referans aralıkların çok az da olsa üstünde gözüküyor.Bu durumda doktorunuz gerek görür ise tahlili tekrarlatabilir veya muayene bulgularınız ve diğer tahlilleri de değerlendirerek bir sorun olmadığı kanaatine varabilir.
İNHİBİN testi ile ilgili sitemizde yayınlanan yazımızı okumak için tıklayınız.....

c***** :

Merhaba eşimle test yaptırdık hsg sonuç 2604 keseyiyi göremedik karından ulturasyonla enson adet tarihi 11 kasım doktora gidiş tarihi 14 aralık toplamda 33günlük görünmedi doktor 2 hafta sonra gelin dedi anormal bir durum varmıdır? yardımcı olurmusunuz tşkrlr


Cevap:

Normalde bu değerlerde kesenin görülmesi beklenir.Ancak bir sonraki muayenede de görülebilir.Hemen panik olmayın.Bir sonraki kontrolü bekleyiz.
Aşağıdaki bağlantıda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
http://tahlil.com/gebelikte-kese-ne-zaman-ultrasonda-gorulur/

c********* :

estradiol 41 prolaktin3,7 tsh2,52 fsh18,96 luteinlestiren hormon(lh) 6,63 wbc5.3 ly%36.7 mo%2.6 ly#1.9 mo#0.1 rbc4.6 hgb12.6 hct39.9 mcv86.7 mch27.4 mchc31.6 rdw14.6 plt239 pct 0.15 mpv6.1 pdw17.3 gr#3.3 gr%60.7 sonuclari yorumlarmisiniz


Cevap:

http://tahlil.com/tahlil-coma-hormon-testlerini-soran-bayanlara-oneriler/

?