İyi Huylu Kolesterol(HDL) Nedir? HDL Nasıl Yükseltilir?

Yayın Tarihi : 2018/09/05 00:23 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/19 01:23 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
İyi kolesterol (HDL) kanımızda bulunan yağlardan biridir. HDL damar sertliğine karşı koruyucu bir yağ olduğu için yüksek değerlerde olması istenmektedir.Bu yazımızda iyi huylu Kolesterol olan HDL nin nasıl yükseltileceğine dair aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
İyi Huylu Kolesterol(HDL) Nedir? HDL Nasıl Yükseltilir?

İyi Huylu Kolesterol (HDL) Nedir?

İyi kolesterol yüksek yoğunluklu lipoprotein olarak bilinir.  HDL ise tıbbi tahlillerde belirtilen kısaltmasıdır. HDl, İngilizce  high density lipoprotein kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. HDL az miktarda kolesterol bulunduran bir lipoproteindir. İyi huylu kolesterol olarak da bilinir.
HDL'ye iyi huylu kolesterol denmesinin sebebi dokularda bulunan fazla kolesterolü alıp  vücuttan metabolize olup atılması için karaciğere taşıma özelliğinde olması nedeniyledir. İyi kolesterol (HDL) kanımızda bulunan yağlardan biridir.

HDL Kolesterol Düşüklüğü Nedir?

HDL kolesterol düşüklüğü istenen bir durum değildir. Kan tahlillerinde HDL kolesterol değeri 40 ve altı çıktığında HDL kolesterol düşüklüğünün sağlığı tehdit edebileceği akla gelmelidir.
İnsanlarda HDL düşüklüğü genetik yatkınlığı bağlı da olabilir. Ancak hareketsiz yaşam, düzenli egzersiz yapmama, kilo fazlalığı, tansiyon yüksekliği, sigara içilmesi, uygun olmayan beslenme ile gereğinden çok doymuş yağ tüketimi (terayağ gibi) HDL değerlerinde düşmeye sebep olabilir.
Şeker hastalığı yönünden riski olan kişiler ve insülin direnci hastalarında da HDL düşüklüğüne sıklıkla rastlanılabilmektedir.

HDL Yüksekliği Neden Sağlığa Faydalıdır?

HDL kolesterol bizleri damar sertliğine karşı korur. HDL değerinde 5 puanlık bir azalma, kalp krizi riskini yüzde 25 arttırır.Bu nedenle total kolesterolün aksine HDL ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Doktorlar HDL değerinin en az 40 olmasını önermektedir .
Peki HDL yani iyi huylu kolesterol değerini yükseltmek için nelere dikkat etmeliyiz? 

Bu konuda Tahlil.com'un okurlarına önerilerini aşağıda bulabilirsiniz:

HDL Kolesterol Nasıl Yükseltilir?

  1. Düzenli spor,egzersiz yapılmalıdır.Uzmanlar haftada en az 3-4 kere 30 dakika tempolu yani terlenecek kadar spor yapılmasını önermektedir.
  2. Portakal suyu yararlıdır.Düzenli olarak portakal suyu alınması Günde üç bardak portakal suyu, üç hafta içinde yüzde 20 yükseltebilir.
  3. Niacin: İlaç şeklinde alınır. Büyük balıklar, tavuk, hindi etleri, biftek ve antep fıstığında da vardır.
  4. İyi yağlar: Özellikle sızma zeytinyağı
  5. Soya: Hayvani gıdalar yerine alınabilir.
  6. Beyaz şeker başta olmak üzere şeker tüketimi en aza indirilmelidir.
  7. Egzersiz: Hemen her gün en az 30 dakika tempolu spor yapmak.
  8. Omega 3 kullanımı
  9. Doktorunuza danışarak Statin Grubu ilaçlar kullanabilirsiniz.
  10. Badem, ceviz, fındık gibi kabuklu kuruyemişleri tüketebilirsiniz.
  11. Sigara içen tiryakiler sigarayı bırakmalıdır.
  12. Az miktarda alkol kullanımı: Günde bir kadeh.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b********** :

öncelikle teşekkürler aşırı ishalden 1 hafta önce acile gittim kan değerlerim:wbc 6,95(3.8-10) neu 3,93(1,9-8) neu%56,6(40-77) vs.YÜKSEKolanlar:RDW 16.4(12-15) *CK 394 (29-200) *AST 35 (5-34) *LDH 285 (125-243) doktor ağrı kesici ve enfeksiyon antibiyotiği verdi 500mg CK beni korkuttu TEޞEKKÜRLER


Cevap:

RDW değerinizin yükselmesi kansız olabileceğinizi gösterir, AST ve ALT değeriniz normaldir, CK değeri enfeksiyonlarda yükselebilir..

h************* :

Hdl-kol değerim 38 çıktı sizce bu değerin bana getireceği sorunlar var mıdır ?


Cevap:

Referans değerleri belirtmneniz gerekmektedir...

******* ******* :

sayfanızı beyen di işallah işimede yara.................................öyle ..............sağlıklı olmak için düzenli beslenmelisiniz arkadaşlar tamam mı*??????????? ............\**********

******* ******* :

tüm kan değerlerim normal,yalnız vede çok önemsediğim hdl değeri 30. 40 üzeri seviyeye gelebilmek için ;soğan,sarımsak omega3 ,balık,vs.ile çözüm mümkünmü ? ve tempolu yürüyüş bu sorunu hal için yeterlimi?Önerilerinize ihtiyacım var ,Lütfen...


Cevap:

yUKARIDAKİ YAZIDA ZATEN BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERİMİZİ VE ÖNERİLERİMİZİ BELİRTMİŞİZ

******* ******* :

bugün tahlilimde hdl 28 trigliserid 167 pct o,136 eos o,5 durumum nedir iyi dediler ama ben iyi hissetmiyorum ne yapmalıyım

******* ******* :

MERHABA,28 YAŞINDAYIM LDL HESAPLANAN 123,HDL 29 ÇIKTI ,KENDİMDE SAĞLIK PERSONELİYİM DOKTORUMA GÖRE HDL KOLESTEROLÜ SADECE EGZERSİZLE YÜKSELTEBİLİRMİŞİM,ÖNERİLERİNİZ VAR MI ÇOK MU RİSK ALTINDAYIM BUNU DA İLEMİYORUM AÇIKÇASI.İYİ GÜNLER


Cevap:

Yukarıdaki yazımızı dikkatli okuduğunuzda egzersiz dışında hangi yollarla hdl kolesterolu yükseltebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

******* ******* :

merabalar ben 25 yasındayım fakat hdl olan ıyı kolestrolum cok dusuk 2 gun once test yaptırdım ve dusmus suan da 19 larda bunun ıcın ne yapmayalım ne yemelıyım veya neyden tamamen uzak durmalıyım bıra ıcmemeı soledıler yukseltmek ıcın bu dogrumu lutfen bana yardımcı olun sımdıden tesekkur ederım sevgılerımlee..

******* ******* :

mrb dok. bey benim babamın HDL si düşük çıktı 25 iken 20ye düştü ve kalp krizi geçirmeye başladı ama sürekli istifar ederek kurtuldu. bunun düzelmesi için ne yapmamız lazım. şimdiden tşk ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.


Cevap:

Sadece HDL, kalp krizi riski yönünden bir kriter değildir.Yüksek kilo,tansiyon,bazı ailesel faktörler,beslenme alışkanlıkları gibi bir çok faktör de etkilidir.HDL değerinin 25 den 20 ye düşmesi de çok anlamlı değil.Bir kardiyoloji uzmanına danışmalısınız.

******* ******* :

Öncelikle Saygılarımla birlikte merhabalarımı sunarım...
benim HDL'em 30 yani düşük bir civarda -egzersiz haricinde- HDL'mi yükseltebilecek en etkili yöntemin hangisi olduğunu yazabilir misiniz ?


Cevap:

HDL değerini yükseltmek için beslenme alışkanlığınızı da değiştirmeniz gerekebilir.Bu konuda bir diyetisyene de danışabilirsiniz.

?