Kadınlar Hormon Tahlillerini Gönderirken Nelere Dikkat Etmeliler?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 21:07 •
Sitemize kadınların hormon tahlilleri ile ilgili sorular sık olarak sorulmaktadır.Ancak sorularınızın sağlıklı şekilde cevaplanması için bazı bilgilere ihtiyacımız var.
Kadınlar Hormon Tahlillerini Gönderirken Nelere Dikkat Etmeliler?

Sitemize kadınların hormon tahlilleri ile ilgili sorular sık olarak sorulmakta.
Tahlil.com olarak kadınlarda hormon tahlillerinin daha sağlıklı yorumlanabilmesi için sizlerden bazı isteklerimiz var.
Öncelikle tahlil sonucu gönderen kadınların yaşlarını belirtmesi gerekiyor.Bazı hormonlar belirli yaş gruplarında farklı değerlerde çıkabiliyor.
Örnek vermek gerekirse Folikül Stimülan Hormon, menapoz dönemindeki kadınlarda doğurganlık çağındaki kadınlara göre çok daha yüksek değerlerde çıkabiliyor.Aynı şekilde LH hormonu da menapozla birlikte yüksek değerlere çıkabiliyor.
Hormon testi için alınan kanın adet döneminin hangi bölümünde olduğunun belirtilmesi de önem taşıyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
u****** :

ben 22 yaşindayim adetimin 3.gunu hormon testi yaptirdim Prl 25.47 cikti herhangi bir ilac tedavisi gormuyorum gogusumden akintida olmadi hamilelikte engel olur mu doktorum ilac tedavisi uygun gormedi ama tedaviye baslamali miyim tsk.


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

s********** :

patoloji sonuçlarımı aldım fakat doktora gösteremedim burdan sonuç için açıklama yaparsanız memnun olurum 6110:ECC:YAKLAޞžIK 0.2cc hacminde mukoid materyal ve krm beyaz rengli yumuşak kıvamlı doku parçaları 6011:YAKޞžALIK 0.6cc hacminde beyaz kahve rengli yumuşak kıvamlı küretaj materyali.T1K


Cevap:

Sonucunuz kürtajda alınan parçadır, problem görünmüyor..

h*********** :

merhaba hocam ben 23 yasındayım .polıkıst over tanısı bana konuldu .tahlıldeı TSH: 1.25 ,FSH :6.98, LH:8.18 ,E2:70.36 tahlıllerımın ıyı olduğunu soyledı adetımın 18 -21 arası gelmemı soyledı ultrasyonda cok da olmazsa polıkıst overın var dedı .bu tahlıller ıyı mı bırde hamılelıge engel mi


Cevap:

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.







Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.




Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar








a******** :

merhabalar ben 38 yaşındayım son 1 yıldır adetlerim çok düzensiz olduğu için menepoz şüphesiyle tahlil yaptırdım sonuçlrı tsh 2.24 fsh 9.44 lh 17.81 prolaktin 16.47 bu değerlere göre menepoza mı giriyorum cevap verirseniz çok sevinirim tşk.


Cevap:

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.







Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.




Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar








******* ******* :

BİRDE T3:3.05 T4:1.22 TSH:1.93 ACABA TROİD DEGERLERİM NASIL NORMAL Mİ?BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM

******* ******* :

merhaba hocam.ben 29 yaşındayım ve degerlerim şöyle:üre:15 ,kreatinin:0.6,ürik asit:3.6,alt:14 ,ast:16 ,trigliserid:39,WBC:6.7,RBC:4.17,HGB:12.3, HCT:36.3,MCHC.33.9,RDW:13.8,PLT:231,MPW:9.4,PDW:17.1 MCV::87


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızda sorun yok

******* ******* :

Merhaba. 25 yaşındayım 2 senelik evliyim. çocuk sahibi olmak istiyorum ve adetimden sonraki 2.haftada testlerimi yaptırdım biyokimya,hemogram,hormon,idrar. fakat anlamlarını tam bilemiyorum.
Ayrıca adet düzensizliğimde var bu nedenle 4 senedir doğum kontrol kullanıyorum, kullanmadığım zaman adet göremiyorum.3hafta önce çocuk istediğimiz için bıraktım. 4 sene kullanmam herhangi bir sakınca teşkil edermi? bıraktıktan sonra hemen hamile kalabılırmıyım? kalırsam bebeğe herhangı bır sorun teşkil edermi?
UIBC 379.4
ASO 254.31
RDW-CV 15
PDW 9.9
FERRITIN 8.3
ERITROSIT 7
LÖKOSİT 14
YASSI EPİTEL HÜCRELERİ 69
LÖKOSİT STRİP ++
ERİTOSİT STRİP +
Normal çıkmayan değerlerim diğerlerinin çoğu sınırda çıkmış.
Teşekkür ederim.

******* ******* :

merhaba,
31 yaşındayım, son 7 aydır korunmadığımız halde gebelik olmadı. geçen yıl boş kese nedeniyle 6.1 haftalıkta hamilelik sonlanmış ve 7. haftada kürtaj oldum.
son adetim 29.12.2010 ve 24.01.2011 tarihinde (son adet tarihimden 4 gün önce) yapılan hormon tahlil sonuçlarım (henüz adet olmadım)

FSH: 2.6 mıu/ml
Prolaktin: 5.2 ng/ml
Estradiol (e2): 252.6 pg/ml
lütfen cevaplayın merakla bekliyorum...

******* ******* :

26 yasındayım 1.68 boyunda 43 kılodayım slm ben bır senedır asırı zayıflama 15 kılodan fazla kılo kaybı cok ıyı beslenmeme ragmen kılo alamama yorgunluk ve sinirlenme şikayetıyle doktora basvurdum endokrın böumune testlerm yaıpıldı bazı sorunlu degerlerı yazmak ıstyorum tsh 6.2 kortisol 26.1 acth 14,3 kanda ınsulın 6,05 antı tpo 19,6 t3 =3.14 t4=0,91 hematoljı mcv 94,8 mch 32,0 eos 10 mono9.8 yorumlarmısın kortısol yukseklıgıne baglı olarakmı kılo kaybı yasyorum veya alamaıyorum yanlız ben doktora ılk gıttıgmde benden hep hızlı calısan troıdden suphelenıyolar oysakı hıpotroıd kılo almam gerekmıyormu belırtılerım tam tersı yönunde tahlıllerım tam tersı ılk defa kortiosole baktılar nedır bu benı aydınlatırmısınz yüksek olmasının nedenı ve sonucları nelerdır


Cevap:

Evet sizde hiper değil hipotiroidi var. Bu aslında kilo almanıza neden olurama muhtemelen yanısıra yoğun stres yaşıyorsunuz. Neden derseniz kortizol esas stres hormonudur. Böbreküstü bezlerinden salgılanır. Normalde fazla salgılanması Cushing hastalığına yol açar ve bu hastalıkta da kilo alınır. ACTH hormon salgısıyla birlikte değerlendirmek lazım. Kilo verdiğinize göre ve ACTH hormonunuz 14 olduğu için bu böbreküstü bezlerindeki bir sorundan değil aşırı stresten dolayı artıyor. Stres artınca diğer stres hormonlarının etkisiyle özellikle adrenalin, noradrenalin yağlarda ve kaslarda erime olur ve kilo kaybı gelişebilir. Bu arada kilo kaybettiren endokrin dışı nedenler de olabilir tabii. ben buradan tanı koyamam ancak sorunuza yorum yapıyorum sadece

******* ******* :

madem öyle bu sitede hormon testi için belirli yaş önemliymiş yazılmış peki bu nasıl oluyor?bir de ben istesem bile kilo alamayan bünyeye sahip biriyim bu açıdan hamileliğim için bir sorun olur mu? cevaplarınız teşekkür. .


Cevap:

Kilo alamamanız ,eğer hormonal bir bozukluğa bağlı değilse,hamileliğiniz için sorun oluşturmayacaktır.

******* ******* :

bu sitede hormon testi için belirli yaş önemli olduğunu yazılmış peki nasıl oluyor?


Cevap:

Yukarıdaki yazıyı dikkatli bir şekilde okursanız anlayabilirsiniz.Örnek vermek gerekirse menapoz dönemi ve doğurganlık döneminde hormon testleri farklı değerlerde çıkabiliyor.

******* ******* :

slm ben 21yaşındayim şuan 3,5 aylık hamileyim.doktor bana tiroid biyokimya, tam kan, idrar tetkiki, eliza, torch, yaptı.ama kimlikte ki yaşım 18 yani 21değil.merak ettiğim bu tahliller için yaş önemlimi çünkü tahlillerde 18 diye geçti lütfen cevap bekliyorum acil.


Cevap:

18 ile 21 yaş arasında tahliller ve değerleri yönünden fark yoktur

******* ******* :

27 yaşındayım. evliyim. çocuk sahibi olmak istiyorum fakat adetlerim düzensiz bir ay oluyorum bir ay olamıyorum. adetimin 3. günü hormon testi yaptırdım. Doktorum dostinex ve progesteron isimli ilaçları verdi. Bu ilaçları kullanırken hamile kalırsam hemen bırakmam mı gerekiyor? Sonuçlarımı yazıyorum yorumlarsanız sevinirim. Teşekkürler.
Estradiol 41.35
folat 7.16
Fsh 6.66
prolaktin 31.01
progesteron 0.450
Ft3 3.04
Ft4 1.26
Tsh 4.49
B12 359.9
Lh 11.01
testesteron 21.08
Dhea-So4 100.5


Cevap:

Progesteron içeren ilacı aldığınız sürece yumurtlama almaz ve zaten hamile kalmazsınız. Dostinex kullanırken hamile kalırsanız ilacı bırakmanız lazım, ancak bu sürede aldığınız ilaç sorun yaratmaz. Bir de sizde sıbklinik hipotiroidi var bu da hamile kalmanızı engelliyor olabilir. TSH'nın 2.5 altına çekilmesi böyle durumlarda önemli. Doktorunuza danışarak tiroid hormonu alsanız iyi olur

?