Kadınlar İçin Regl ve Hijyen

Yayın Tarihi : 2017/10/02 13:54 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/02 13:54 •
Regl:  halk arasında“adet görmek” olarak bilinen kadının üreme fonksiyonun bir parçası olup,rahimde oluşan yumurtanın beslenmesini sağlayan yapı ve dokuların döllenmeolmadığı zaman vücuttan kan şeklinde uzaklaştırılmasıdır
Kadınlar İçin Regl ve Hijyen

Regl:  halk arasında“adet görmek” olarak bilinen kadının üreme fonksiyonun bir parçası olup,rahimde oluşan yumurtanın beslenmesini sağlayan yapı ve dokuların döllenmeolmadığı zaman vücuttan kan şeklinde uzaklaştırılmasıdır. Bu süreç her ay 21-28günde kendini tekrar eder. Aylık döngü her kadın için bazı faktörlerden(hormonlar,  genetik ve çevreselfaktörler, hastalıklar vs.) dolayı farklılık gösterebilir.

Regl dönemi,  çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde(ortalama 9-15 yaş )hayatımıza girip menopoza kadar yer almaya devam eder. Her gençkızda bu yaş aralığı stres, çevresel ve genetik faktörler, yaşadığı yerin iklimive annenin adet görme yaşı gibi sebeplerden dolayı farklılık gösterebilir. Reglininilk bir yılı düzensiz kanama olması normaldir. İlk kanama  “menarş”  olarak adlandırılır ve 9 yaş öncesi adete “erkenmenarş dönemi” denilir fakat bu durum normal olarak görülmemektedir. Bu süreçhormonlarla ilgili problemlere yol açarken en önemlisi kemiklerde büyümesağlayan yapının pasifleşmesine neden olup kısa boylu kalmaya sebep olabilir. Erkenya da geç gelen regl dönemlerinde doktora başvurulması gerekmektedir.

Regl belirtileri:

Fiziksel olarak: göğüslerde şişlik, karın ve bel ağrısı,üşüme, soğuğa karşı hassasiyet, baş ağrısı, mide bulantısı, sivilce oluşumu,terleme, kas ve eklem ağrıları, kabızlık, ishal, şişkinlik vs.

Ruhsal olarak: duygularda değişiklik, halsizlik,gerginlik,çevreyle anlaşamama, konsantrasyon bozukluğu gibi bir çok belirtibulunmaktadır. Kimi zaman bu belirtiler tek başına yetinmeyip bazı hastalıklarada (migren, depresyon gibi mental hastalıklar, astım, kronik bağırsakhastalıkları) sebep olmaktadır ve bu belirtilerin sayısı, şiddeti her kadındafarklılık gösterir.

Regl sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapmamızgerekenler neler sorusuna cevap ise hijyen kurallarına uyup fiziksel ve mental rahatlığısağlamaktır. (egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, tuz, kafein, alkol, şekertüketimini azaltıp bol bol su tüketimini arttırmak, sıcak su torbası kullanımıvb.)

Bilinmelidir ki sıcak su torbasını doğrudan rahim bölgesinetemas ettirmek olukça zararlıdır. İnce bir havluya sarıp ayak altlarınızauygulayabilirsiniz.

Hijyenin altın kuralları ise:

Kanama durumuna göre sık sık ped değiştirmek

Vajinal temizlik

Kimyasal hijyen ürünlerinden uzak durmak (vajinanınasitliğini bozmamak için sadece su ile yıkanmalıdır)

Genital bölgenin kuruluğu (ıslaklık durumunda enfeksiyon vemantar oluşumu artar)

Tuvalet sonrası temizlik (vajinadan anüse yani önden arkayadoğru taharet edilmelidir)

Cinsel ilişkide gerekli önlemlerin alınması (prezervatifkullanımı)

Düzenli olarak jinekolojik muayene olunması

Regl:  kadınlığın,doğurganlığın varoluşudur. Günlük yaşantınıza, işinize, aktivitelerinize, cinselyaşantınıza devam edebileceğiniz sağlıklı bir birey olduğunuzu gösterensüreçtir. Regl bir hastalık değildir ve kadınlığın en doğal sürecidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?