Kadınlar Smear Testi Yaptırmayı İhmal Etmemeli

Yayın Tarihi : 2016/11/28 18:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/05 07:50 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Servikal Smear Testi; Patoloji Laboratuvarlarında patologlar tarafından değerlendirilen bir tahlil yöntemidir. Aktif cinsel hayatı olan kadınların düzenli olarak bu testi yaptırmaları önerilmektedir.

Kadınlar Smear Testi Yaptırmayı İhmal Etmemeli

Servikal Smear Testi Nedir?

Servikal Smear Testi, Patoloji Laboratuvarlarında patologlar tarafından değerlendirilen bir tahlil yöntemidir. Yapılma amacı ise rahim ağzının kötü huylu (habis) veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan (premalign) değişikliklerini saptamaktır.  Şikayeti olmasa da, smear testinin cinsel yaşamı başlamış bayanlara, yılda bir kere yapılması önerilmektedir. Son yıllarda, smear testinin yaygınlaşmasıyla birlikte rahim ağzı kanserlerinde erken teşhis imkanı artmış ve buna bağlı ölüm oranları azalmıştır.

Smear testi kesin tanı koydurmamakla birlikte erken tanı ve taramalarda tercih edilmekte olan bir yöntemdir.  Smear testi Kadın Doğum uzmanına klinik tanı konusunda bir yol gösterir. Kesin tanı için ise biyopsi, konizasyon gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. 

Servikal Smear Testi Nasıl Yapılır?

Bu tahlil yöntem, Kadın Doğum Doktorları tarafından yapılan jinekolojik muayene sırasında özel bir fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden numune alarak gerçekleştirilir. Korkulduğu gibi acı veren bir uygulama değildir. Kolaylıkla örnek alınır. Alınan sürüntü örneğindeki salgı lam denilen ve mikroskopta incelenen ince bir cam üzerine yayılır. Daha sonra değerlendirilmek üzere Patoloji uzmanına gönderilir. Patoloji laboratuarında özel boyama işlemlerinden geçirilen örnek, mikroskopta altında incelenerek, değerlendirilir. İnce yayma teknikle ayrıca , Human Papilloma Virus (HPV) araştırması da yapılmaktadır. Testi değerlendirirken Patoloji uzmanları temel olarak örnekte tespit edilen normal hücreleri, atipik yani normal olmayan hücreleri veya ara hücreleri belirleyip raporlarını yazarlar. Test sonucuna göre daha ileri tetkiklere ihtiyaç olup olmadığına karar verilir. 

Servikal Smear Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Smear alınmasından önce 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmaması önerilmektedir. Bu sayede sonuçlar daha güvenilir olarak değerlendirilir. Ayrıca smear alınmadan önce 3 gün süreyle herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalıdır. Test öncesi vajinal duş veya yıkama da önerilmemektedir. 

Servikal Smear Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Smear testi tahlili isteyen jinekolog başka bir öneri de bulunmadıkça ideal olarak son adet kanamasından 10 gün sonra yapılmalıdır. Eğer başka bir şikayet için kadın doğum uzmanı muayenesine gitmişseniz de, eğer bir engel yoksa bu muayeneye ek olarak da smear testi alınabilir. Son derece pratik bir işlemdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?