Kadınlarda Görülen Meme Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 10:11 •

Kadınlarda üreme hormonları hem meme, hem rahimi etkiler. Normal doğumla bebek dünyaya getiren annelerin memesinden hemen süt gelmesinin sebebi de budur.

Kadınlarda Görülen Meme Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda meme ağrısı sıkça görülebilir. Meme ağrısının çeşitli nedenleri olabilir.

1. Adet düzeni ile ilgili ağrılar:

Kadınlarda üreme hormonları hem meme, hem rahimi etkiler. Normal doğumla bebek dünyaya getiren annelerin memesinden hemen süt gelmesinin sebebi de budur. Dolayısıyla kadının rahiminde adete sebep olan hormonlar, memede de şişme ve ağrılara sebep olur.
En sık görülen ağrı tipidir. Ağrıların üçte ikisi bu tiptedir. Genellikle adet öncesi dönemde ortaya çıkan, hemen adet görmeden önce en yüksek seviyesine erişen ve adet kanaması ile birlikte kaybolan ağrılardır.
Normal adet öncesi ağrılara göre daha şiddetlidir. 25-35 yaşları arasında daha sık görülür.
Menopoza yakın dönemde de bu tür ağrılarda artma olabilir.
Bu tür ağrılar çoklukla menopoza yakın dönemde kendiliğinden kaybolur.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir.
Koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde duyarlılık da artabilir.

2. Adet düzeni ile ilgili olmayan ağrılar:
Bu tür ağrılar kırk yaş ve sonrası daha sık görülür. Adet düzeni ile ilgili olanlara kıyasla daha kısa sürer ve hastaların yarısında kendiliğinden kaybolur.
Çoğunlukla tek taraflıdır. Memenin bir noktasında olabileceği gibi tamamına yayılan bir ağrı da olabilir. Bu tip ağrıların esas sebebi memede oluşan bir kist, fibroadenom, kan*l genişlemesi, lipom yada fibrokistik değişiklikler olabilir.

Çünkü bu aşamada artık hormonlardan bahsedilemez ve dokudan kaynaklı bir sıkıntı akıllara gelir. Meme muayenesi özellikle teşhisi doğrulamak adına oldukça önemlidir.

3. Meme ile ilgisiz bir olaydan kaynaklanan ama ağrının memede hissedildiği durumlar:
Ağrı göğüs duvarındaki kaslardan, kaburga eklemlerinden, kıkırdak dokulardan ve boyundaki sinir köklerinden kaynaklanabilir. Ancak memeden kaynaklanıyormuş hissini verir.

Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Meme muayenesi sağlıklı her kadının dahi yapması gereken bir muayenedir. Ancak ağrı hisseden, ailesinde meme kanseri olan, memeden sebepsiz sıvı ve kan akıntısı olan kişiler ise daha da durumu ciddiye alabilmeli ve daha düzenli olarak hem kendi meme muayenesi yapmalı, hem de doktor muayenelerine düzenli olarak gidilmeli. Doktor ihtiyaç duyduğunda ultrasonografi, mamografi veya ileri kan tahlilleri yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?