Kalp Krizinin Sebebi ve Belirtileri

Yayın Tarihi : 2016/06/15 14:00 • Güncelleme Tarihi : 2016/06/15 14:00 •
Kalbibesleyen damarlarda kan akımının azalması veya kesilmesi sonucunda kalp kasınınbeslenememesi ve oksijensiz kalması ile oluşan ağrılı ve ölümle sonuçlanabilenciddi bir patolojik durumdur
 Kalp Krizinin Sebebi ve Belirtileri

Kalbibesleyen damarlarda kan akımının azalması veya kesilmesi sonucunda kalp kasınınbeslenememesi ve oksijensiz kalması ile oluşan ağrılı ve ölümle sonuçlanabilenciddi bir patolojik durumdur.

Günümüzde kadınlarda kalp krizi geçirme oranları erkeklerlekarşılaştırıldığında yarı yarıya düşüktür. Günümüzde erkek ölüm oranlarında daciddi bir düşüş söz konusudur. Kadınlarda azalma görülmemektedir ve artansigara kullanımı , diyabet oranları nedeni ile artış görülmektedir.

 Belirtileri:

         Ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder, terleme, midebulantısı, kusma, hazımsızlık gibi bulgular görülür.

        Ağrı; göğüs ya da mide boşluğunun herhangi bir yerinde,sıklıkla kravat bölgesinde görülür, omuzlara, boyuna, çeneye ve sol kolayayılır.

        Kalp spazmı ağrısına benzemekle birlikte daha şiddetlive uzun sürelidir.

        En çok hazımsızlık, gaz sancısı veya kas ağrısışeklinde belirti verir ve bu nedenle bu tür rahatsızlıklarla karıştırılır (Butür gaz ya da kas ağrıları, aksi ispat edilinceye kadar kalp krizi olarakdüşünülmelidir)

        Nefes alıp vermekle ağrının şekli ve şiddeti değişmez.

        En çok hazımsızlık, gaz sancısı veya kas ağrısışeklinde belirti verir ve bu nedenle bu tür rahatsızlıklarla karıştırılır (Butür gaz ya da kas ağrıları, aksi ispat edilinceye kadar kalp krizi olarakdüşünülmelidir),

        Nefes alıp vermekle ağrının şekli ve şiddeti değişmez.

 Böyle bir durumda ilk olarak 112aranmalıdır.

 Kişi kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Sandalyeye yatar şekildeoturtulmalıdır.Rahat nefes alması için kıyafetler gevşetilmelidir.

Kişininkullandığı kalp ilacı varsa verilmelidir.Eğer  kişinin aspirin alma şansıvarsa 1 adet aspirin çiğneyebilir .Kalp krizi sırasında aspirin çiğnenmesi ilekalp krizinden ölümlerin %23 oranında azaldığı saptanmıştır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?