Kalsiyumun Önemi, Hangi Yiyeceklerde Bulunur ve Fazlası Zararlı Mıdır?

Yayın Tarihi : 2017/11/06 13:15 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/06 13:15 •
Kalsiyumvücutta en çok bulunan ve D vitaminiyle emilen bir mineraldir
Kalsiyumun Önemi, Hangi Yiyeceklerde Bulunur ve Fazlası Zararlı Mıdır?

Kalsiyumvücutta en çok bulunan ve D vitaminiyle emilen bir mineraldir. Vücutağırlığının %2’sini oluşturmaktadır. Kalsiyumun büyük bir kısmı kemik ve dişlerdebulunur. Geriye kalan kısmı ise kanda, hücrelerimizde ve diğer vücutsıvılarında depolanmaktadır.  Kalsiyumkemiklerin yapım yıkım aşamasında rol alır ve bu süreç yaşa bağlı olarakfarklılık gösterir. Ayrıca sinir iletimini, beyinle vücut arasındaki iletişimi,hormonlarımızın salgılanmasını, kasların ve böbreklerin sağlıklı işleyişini vekanın pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir mineraldir.

KalsiyumunFaydaları: Osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi, adet döneminde ağrıyı azaltmakve başta kolon olmak üzere birçok kanser riskini azaltmaktadır.

Kalsiyumun fazlaalımı kabızlığa, sindirim bozukluğuna, baş ağrısına, mide bulantılarına, kas veeklem ağrılarına yol açabilir. Ayrıca demir ve çinkonun emilimini olumsuzetkiler. Dışarıdan takviye ile vücuda fazla alınan kalsiyum böbreğeyerleşerek böbrek taşını oluşturur. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir buyüzden kalsiyumla beraber ilaç alıyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Günlükkalsiyum alımı bir yetişkin için yaklaşık 900 mg, hamile ve emziren bireyler için1000 mg önerilir. Gelişim çağındaki çocuklarda, 55 yaş üzeri kadınlarda ve 65yaş üzeri erkeklerde yaklaşık 1000-1200 mg tüketilmelidir.

KalsiyumunBulunduğu Besinler:

- Süt ve Sütürünleri (yağlılar dâhil)

- Katıpeynir

- Yeşilyapraklı sebzeler (brokoli, lahana, pırasa)

- Kuru baklagiller

- Fındık,ceviz, turunçgiller, badem

- Soyafasulyesi

- Somonbalığı

- Kurutulmuşmeyveler

- Midye,karides

- Portakal,siyah üzüm, kivi

Kalsiyumuneksikliğinde diş ve diş eti problemlerine, deride bozukluğa,  kas uyuşmalarına ve kramplarına, kalp atımınınbozulmasına, tırnaklarda kırılmalara, uyku sorunlarına, kemik hastalıklarına, kanserriskine ve sinirlilik haline neden olur. Bu yüzden günlük kalsiyum ihtiyacıalınırken farklı zamanlarda çeşitli gıdalardan yeteri kadar alınmalıdır. Ayriyetendoktor önerisiyle D vitamini de alınabilinir (kalsiyumun emilimine katkı içiniçin).

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?