Kan Tahlilinde Hemoliz (Hemolizli Numune) Nedir?

Yayın Tarihi : 2022/12/26 14:52 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/18 17:20 •

Kan tahlil sonuçlarında hemoliz veya hemolizli numune şeklinde bildirilen tahlil raporlarının ne anlama geldiği sıklıkla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda kan tahlilinde hemoliz ve hemolizli numune terimleri hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

Kan Tahlilinde Hemoliz (Hemolizli Numune) Nedir?

Hemoliz Nedir?

Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin yıkılması anlamına gelen bir tıbbi terimdir. Hemolizi, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) parçalanması (lizis) ve içeriklerinin (sitoplazma) çevreleyen sıvıya salınması olarak tanımlanabilir. Hemoliz ayrıca,  hematoliz, eritroliz veya eritrositoliz gibi başka isimlerle de tanımlanabilir.
Hemoliz kırmızı kan hücreleri diğer adıyla da eritrositler eskidiğinde ortaya çıkan doğal bir vücut sürecidir. Kırmızı kan hücreleri  yaşlandıkça belirli özelliklerini kaybetmeye başlarlar ve daha az verimli çalışırlar. 

Kan Tahlilinde Hemoliz Nedir?

Kan tahlilinde hemoliz ise, tahlil sonuçlarında analiz öncesi oluşan hata nedeniyle güvenilir olmayan laboratuvar test sonuçlarına yol açtığından istenmeyen bir süreçtir.
Kan tahlilinde hemoliz, kan alımı sırasında kan hücrelerinin çeşitli nedenlerle parçalanması demektir.
Kan numuneleri laboratuvara tahlil için gönderildiğinde hemolizli iseler yanlış laboratuvar sonuçlarına yol açacağından tahlil edilmezler. Tahlil için alınan kan örneğinin hemolizli olması kan alma tekniğinden veya numune işlemeden kaynaklanabilirken hatalardan kaynaklanabilir. Bu nedenle hemolizli numuneler laboratuvar tahlil aşamalarında istenen bir durum değildir.

Hemolizli kan örneklerinde hatalı ve istenmeyen laboratuvar sonuçlarının çıkmasında, alyuvarlarda  (eritrositler) bulunan bazı maddelerin hücre zarındaki zedelenme sebebiyle dışarı çıkması sonucu bazı tahlil sonuçlarında yalancı yüksek veya düşük değerler çıkmasına yol açar. 

 total ve direkt bilirubin gibi bazı testler “yalancı negatif” yani olduğundan düşük çıkabilir.

Hemoliz Hangi Tahlil Sonuçlarında Yanlışlık ve Yüksekliğe Yol Açar?

Hemolize bağlı olarak laboratuvar sonuçlarında yanlış/yalancı  yükseklik aşağıda belirtilen tahlillerde görülmektedir. Bu tahliller biyokimyasal kan tahlilleridir.
En önemlileri aşağıda belirtilmiştir:

Potasyum, demir, magnezyum, kreatinin, ALT, AST, LDH, asit fosfataz, CK. Hemoglobin

Hemoliz Hangi Tahlil Sonuçlarında Yanlışlık ve Düşüklüğe  Yol Açar?

Kan numunesinin hemolizli olduğu durumlarda, yine biyokimya testleri olan  amilaz, ürik asid. ve bilirübin gibi değerlerinin ise düştüğü görülmüştür.

Hemolizli Numune Nedir?

Sonuç olarak hemolizli olan kan örnekleri laboratuvar yetkilileri tarafından tahlil edilmezler ve yeniden kan alınıp hemolizsiz kan örneği ile testin tekrardan çalışılması için hemolizli numune olarak değerlendirilip tahlil sonuçlarına da Hemolizli Numune ibaresi yazılıp tahlil sonucuna bu şekilde rapor edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?