Kan Testinde WBC (Lökosit) Düşüklüğü ve Nedenleri:

Yayın Tarihi : 2020/03/01 18:54 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:21 •

Lökosit olarak bilinen beyaz kan hücreleri enfeksiyon ile savaşır. İstilacıları arayan beyaz kan hücreleri kanınız aracılığıyla tüm vücudunuzu dolaşır. Vücudunuz sürekli olarak beyaz kan hücreleri tedarik eder.

Doktorunuz, tam kan sayımı veya CBC yapmak için kanınızın bir kısmını laboratuvara göndererek bu hücrelerin kaç tanesine sahip olduğunuzu ölçer. Beyaz kan hücresi sayınız bu testte yer alan sayılardan biridir. Bir teşhise işaret edebilir veya teşhisi doğrulayabilir veya tedavinin işe yarayıp yaramadığını gösterebilir.

Çoğu zaman, düşük beyaz kan hücresi sayısı endişelenecek bir şey değildir. Beyaz kan hücreleri hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyun!

Kan Testinde WBC (Lökosit) Düşüklüğü ve Nedenleri:

Neden Beyaz Kan Hücresi Düşük Olur?

Bir kişide kaç tane beyaz kan hücresi(WBC) olduğu değişiklik gösterir ancak normal aralık mikrolitre kan başına genellikle 4.000 ila 11.000 arasındadır.

Mikrolitre başına 4.000'den az WBC sayısı gösteren bir kan testi (bazı laboratuvarlar 4.500'den az olduğunu söyler), vücudunuzun enfeksiyonla gerektiği gibi mücadele etmediği anlamına gelebilir. Düşük beyaz kan hücresi lökopeni olarak adlandırılır.

Nedenleri

Doktorunuz fizik muayene yapacak ve sonucunuzun arkasında ne olduğunu bulmak için geçmiş tıbbi sorunlarınızla sahip olduğunuz belirtileri dikkate alacaktır.

Kemik iliği sorunları: Kemik iliği adı verilen kemiklerin süngerimsi merkezi kan hücrelerini oluşturur. Düşük WBC sayıları genellikle kemik iliği problemleri ile ilgilidir. Benzen ve pestisitler gibi bazı kimyasalların etrafında olmanın yanı sıra kemoterapi ve radyasyon da dahil olmak üzere bazı kanser ve kanser tedavileri, kemik iliğinizin beyaz kan hücresi üretmesini engelleyebilir.

Otoimmün bozukluklar: Lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar, vücudunuza kendi beyaz kan hücrelerine saldırmasını ve yok etmesini söyleyecektir.

Enfeksiyon: Virüsler kemik iliğinizi etkileyebilir ve bir süre düşük beyaz kan hücrelerine neden olabilir. Kan enfeksiyonları gibi şiddetli enfeksiyonlar, vücudunuzun beyaz kan hücrelerini daha hızlı kullanmasını sağlayabilir. HIV belirli bir beyaz kan hücresini öldürür.

İlaçlar: Antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar beyaz kan hücrelerini yok edebilir.

Beslenme: İyi beslenmemek veya düşük folik asit ve B12 gibi bazı vitaminler vücudunuzun beyaz kan hücresi üretme şeklini etkileyebilir. Aşırı alkol tüketimi, vücudunuzdaki besinleri ve beyaz kan hücre sayılarını da etkileyebilir.

Dalak problemleri: Dalak da beyaz kan hücresi üretir. Enfeksiyonlar, kan pıhtıları ve diğer sorunlar dalağın şişmesine yol açabilir ve dalak gerektiği gibi çalışamaz. Bu, beyaz kan hücresi sayınızı düşürecektir.

Beyaz Kan Hücresi Sayım Neden Düşük?

 Takip Testleri

Düşük beyaz kan hücresi sayımı için belli bir neden yoksa, doktorunuz muhtemelen testi tekrar yapmak veya CBC ile birlikte bir diferansiyel yapmak isteyecektir.

Bu diğer test çok daha fazla ayrıntı verir. Beş çeşit beyaz kan hücresi için  normal aralıklar vardır ve bazı sorunlar yalnızca bir türü etkiler. Bir testin sonuçları, doktorunuzun neler olup bittiğini anlamasına yardımcı olabilir.

Birçok kez, tekrarlanan bir test, beyaz kan hücre sayınızın normal olduğunu gösterecektir.

Doktorunuz, sahip olduğunuz belirtilere dayanarak daha fazla test yapmak isteyebilir. Mesela, streptokok boğaz ağrısı veya mono için tekrar test yaptırabilirsiniz. Diğer kan testlerini viral enfeksiyon, iltihap veya alerji için yaptırabilirsiniz. Doktor sağlıklı olup olmadığını görmek için kemik iliği örneği almak isteyebilir.

Bir Sonraki Adım Nedir?

Beyaz kan hücre sayınız çok düşük olduğunda, enfeksiyondan kaçınmak için adımlar atmanız gerekebilir.

Doktorunuz sizi hematologa yönlendirebilir. Hematologlar, kan sayımı problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için eğitim almış uzmanlardır.

Beyaz kan hücre sayınız düşük kalırsa veya düşmeye devam ederse, neden olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın. Doğru tedavi, beyaz kan hücresi sayınızın normale dönmesine yardımcı olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?