Kan Tükürmek Bir Çok Nedene Bağlı Görülebilir

Yayın Tarihi : 2015/04/21 11:29 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/11 12:37 •

Kan, damarlarımızda dolaşan hayati sıvıdır. Bunun damarda olması, olmasını istediğimiz bir durumken, dışarı aktığı durumlar bizi tedirgin eder.

Kan Tükürmek Bir Çok Nedene Bağlı Görülebilir

Kan tükürmek  önemli bir hastalığın habercisidir. İstenmeyen bu durum; akciğer kanseri, verem, bronşit, mitral darlığı veya zatürre gibi  kalp ve solunum yolu hastalıklarının  habercisi olabilir. Kimi zaman  diş eti kanaması gibi pek de  önemli olmayan bir durumda da kan tükürmesi görülebilir.

Kan Tükürmek Nedir?

Kan, damarlarımızda dolaşan hayati sıvıdır. Bunun damarda olması, olmasını istediğimiz bir durumken, dışarı aktığı durumlar bizi tedirgin eder. Burun kanaması biraz daha yaygın, hatta bazıları için kronik olsa da; ağızdan gelen kan, bu kadar da normal karşılanmaz.

Ağızdan gelen kandan tedirgin olmadan önce, durum gözlenmelidir. Ağızdan kan sadece birkaç kez geldiyse, boğazda bir tahriş durumu varsa, yoğun değil de balgamın içine karışmış bir miktar kan varsa; bunlar korkmayı gerektirmeyecek kanamalardır. Çünkü üst solunum yolu veya yemek borusu kanamaları, en kolay ve kısa yol olan ağızdan dışarı çıkmak ister. Bu da küçük bir tahrişin veya öksürme gibi bir sebebe bağlı olarak kısmi zamanlı bir hastalığın habercisi olabilir.

Ağızdan Gelen Kan Ne Zaman Tehlikelidir?

Ağızdan kan gelmesi; hiç bir sebep yokken aniden birbirinden bağımsız zamanlarda geliyorsa, uzun süre kronikleşmiş olarak geliyorsa, kuvvetli öksürük ve yoğun balgam eşlik ediyorsa, beraberinde nefes almakta zorluk çekiliyor veya göğüs ağrısı hissediliyorsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

Balgam Neden Olur?

Ağızdan kan gelmesiyle değerlendirilecek unsur, balgamdır. Balgam; vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Sümüksü yapısı olan balgam, akciğer ve solunum yolunu korumak adına salgılanır. Bu kısımlarda hastalık tehditleri arttığında, organların yüzeyi zarar görmesin diye balgam miktarı da artar, hatta kıvamı da koyulaşır. Bu sebeple balgamın varlığı, kanla birlikte değerlendirildiğinde hastalıklar için bize ön bilgi verebilirler. Uzman doktor ağızdan gelen kanamalarda, balgamı da sorgulayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?