Kanser Erken Tanısında Oncimmune Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/27 11:09 •
Kanser hastalığına erken tanı koyulabilmesi tedavi açısından büyük önem taşıyor.Oncimmune testi de bunlardan biridir.
Kanser Erken Tanısında Oncimmune Testi

Kanser hastalığına erken tanı koyulabilmesi tedavi açısından büyük önem taşıyor. Bilim adamları Oncimmune adı verilen bir kan testi üzerinde çalışıyorlar.

Oncimmune Testi Nedir?

İngiliz doktor John Robertson öncülüğünde sürdürülen bir çalışma, kanserin, basit bir kan testiyle teşhis edilebileceği iddiasını taşıyor.
Bu yeni tür kan testi, hastanın bağışıklık sistemine giden ve ilerleyen dönemlerde kansere neden olabilecek sinyalleri tanımlıyor.
Test, bir tümörün oluşmasından 5 yıl öncesine kadar, kandaki bu zararlı sinyallerin tespiti iddiasını taşıyor. Başka bir deyişle kanser, daha tümörleşmeden 5 yıl önce teşhis edilmiş oluyor.
‘Oncimmune’ adı verilen bu yeni kan testi, en az birkaç bin kişi üzerinde uygulandıktan sonra geçerli bir teşhis yöntemi hâline gelecek.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e************ :

merhabalar..ben öksürük ateş halsizlik sikayetiyle hastaneye gittim.kan testımde WBC değerim yüksek cıktı.50,2 idi.enfeksiyon tedavisi görmeme rağmen düşmedi.ilik biyopsisi yapıldı..kronik miyelositik lösemi tanısı kondu.suanki degerlerm: wbc 64.1 neu 49.2 neu% 76.7 lym 7.88 hstalığımn drecsi nedir?


Cevap:

KML üç evreye ayrılır. Bu evreleri belirleyebilmek için birçok testin bir arada değerlendirilmesi gereklidir.. Kan ve kemik iliğindeki olgunlaşmamış (blast) lösemi hücre sayısı ve belirtilerin ciddiyetine dayanarak hastalığın evresi belirlenir.

Kronik Evre: Kan ve kemik iliğinde blast hücre sayısı %5'ten azdır. Herhangi bir belirti bulunmayabilir veya hafif belirtiler görülebilir. KML hastalarının çoğu birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilen bu evrede tanı alır.

Akselere Evre: Hastalar er veya geç lösemi hücrelerinin daha hızlı arttığı ve daha tehlikeli bir evre olan akselere evreye geçerler. Blast sayısı yaklaşık %15'e yükselir. Bu evre haftalar veya aylar sürebilir. Akselere evrede ateş (enfeksiyon olmaksızın), kemik ağrısı ve dalak büyümesi meydana gelir.

Blastik Evre ya da Blastik Kriz: Genellikle 5 yıl içinde, olgunlaşmamış akyuvar (lösemi hücresi) sayısının çok fazla olduğu “blastik kriz” ortaya çıkar. Blastik evredeki lösemilerin tedavisi çok zor olmaktadır. Bu evrede kemik iliği yetmezliğine bağlı olarak kanama ve enfeksiyonlar görülebilir. Blast hücre sayısı %30'un üzerine çıkmıştır. Bazen bu hücreler kemikte veya lenf nodlarında tümörler oluşturabilirler. Bu noktada kronik lösemi, hızlı ilerleyen akut bir lösemi halini almıştır.

?