Kanser Hastasına Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2019/07/05 13:23 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:19 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kanser hastalığı deyince toplumda bir korku hasıl olur. Kanserin çözümsüz olduğu dönemler hafızada yer etmiştir. Oysa ki; gelişen tıp teknikleri sayesinde, erken tanı ve teşhis yapmanın yanında; tedaviler de artık işe yaramaktadır.
Kanser Hastasına Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Kanser hastalığı deyince toplumda bir korku hasıl olur. Kanserin çözümsüz olduğu dönemler hafızada yer etmiştir. Oysa ki; gelişen tıp teknikleri sayesinde, erken tanı ve teşhis yapmanın yanında; tedaviler de artık işe yaramaktadır. Ancak kabul edilmelidir ki bu süreç zor ve bazen yıldırıcıdır. Bu sebeple hastanın iyileşmekte gösterdiği çaba kadar, yakınlarının gösterdiği ilgi ve alaka, sarf ettiği sözlerde çok önemlidir. Peki kanser hastasına nasıl davranılmalıdır.

Öncelikle hastaya acımaktan vazgeçin. Bu hastayı çaresizliğe ve çabalamamaya iter. Aynı zamanda ona acıdığınızı hissettirecek davranışlar, yani; sen o işi yapma sen bunu bana bırak aman sen hep uyu yorma kendini gibi tavırlar, hastayı soyutlanmaya ve kendi kabuğuna çekilmeye zorlar. Bu istenmeyen bir durumdur.

Bunu yapmaya çalışırken aşırıya kaçılmamalı yani hastalık yok gibi davranılmamalıdır. Çünkü bu hastalık vardır ve tedavi alan kişi bazı fiziksel sıkıntılar çeker; halsizlik, ağrı, bulantı gibi. Ayrıca konuşmaya ve paylaşmaya ihtiyacı vardır. Yani hastaya istediği şekilde yardımcı olunmalı, dinlenmelidir. Hastalığın olduğu gerçeği herkesçe kabullenilmelidir.

Hasta kişiye sürekli iyileşeceksin mesajı verilmemelidir. Bu; hastada psikolojik olarak başarma hırsı oluştururken; en ufak bi hastalık artması, nüks etmesi veya tedavi esnasında kapıldığı kurtulamama hissi; ben başaramadım artık yoruldum, yenildim hissine sebep olur.

Hastanın bakımını tek bir kişi yapmamalıdır. Bu, hastaya bakan kişinin psikolojisini olumsuz etkileyeceğinden, direkt olarak hastaya yansır. Hasta bakımı yakınlarınca paylaştırılmalı ve herkes iş birliği içinde olmalıdır.

Hastalık elde olan bir durum değildir ve kimse hasta olmak istemez. Bu sebeple hastalık tanısı konduktan sonra bir suçlu aramaktan vazgeçin. Sağlıklı beslenmedin ondan oldu, kendini çok üzdün ondan oldu, çok çalıştın dinlenmedin… gibi suçlayıcı tavırlar hastayı üzmekten ve kendini suçlu hissettirmekten başka bir işe yaramaz. Bu sebeple hastalık öğrenildiği andan itibaren çözüme odaklanmak en doğru hareket olacaktır.

Yapılan bir diğer yanlış da hasta adına karar vermektir. Hasta fizyolojik olarak hassas bir dönemde olsa da aklı yerindedir. Kendi kararlarını verebilir, tercihlerini yapabilir. Bu sebeple kendiyle ilgili her işte hastaya danışılmalı ve fikri alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?