Kardiyak Enzimler Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/03/03 23:21 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/14 12:31 • Yazar: Batuhan Dağlı

Kardiyak enzimler nelerdir, testleri niçin yapılır, test öncesi bir hazırlık gerekli midir, test nasıl yapılır ve sonuçları neyi işaret eder sorularınıza bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.Kardiyak enzimler arasında tanıda en çok kullanılan troponin testidir.

Kardiyak Enzimler Nedir?

Kardiyak (Kalp) Enzimleri Testi Neden Yapılır?

Doktorunuz kalp krizi geçiriyor olduğunuzdan veya yakın bir zamanda geçirdiğinizden şüpheleniyorsa, size kardiyak enzim testi yapılabilir. Bu test, kan dolaşımınızda dolaşan belirli proteinlerin seviyesini ölçer.Troponin testi bunların başlıcasıdır.

Bu kimyasalların (biyobelirteçlerin) kandaki yüksek seviyeleri kalp kası hasar gördüğünde ortaya çıkmaktadır.

Troponin Testi Nedir?

Troponin T proteini, bir kardiyak enzim testinde ölçülen anahtar biyobelirteçtir. Bu biyobelirteç, kalbinizin stres altında kalıp kalmadığını doktorunuzun bunu anlamasında yardımcı olur. Ayrıca, kalp kasınızın yeterince oksijen almadığını da gösterebilir.

Troponin Testi Öncesi  Bir Hazırlık Gerekir mi?

Bir kardiyak enzim testi (troponin tetsi) herhangi bir hazırlık gerektirmez. Kullandığınız ilaçları bırakmanız veya aç gelmeniz gerekli değildir.

Genellikle, kardiyak enzimleri kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniliyorsa, acil durumlarda ölçülür. Siz veya bir yakınınız, doktorunuza, aldığınız her türlü ilaç ve takviyeleri söylemelidir.

Doktorunuz ayrıca aşağıdakiler dahil diğer önemli tıbbi bilgileri de bilmelidir:

  1. Herhangi bir önceki kalp hastalığı veya inme öyküsü
  2. Yüksek tansiyon varlığı
  3. Yakın tarihli ameliyatlar veya diğer prosedürler
  4. Semptomların (belirtilerin) ne zamandır olduğu

Troponin Testi Sırasında Neler Beklenmeli?

Kardiyak enzimler için kan testi standart bir kan testi gibidir. Kolunuza yerleştirilen bir iğneyle küçük bir veya iki şişe kan doldurulur. İğne yerleştirildiğinde biraz ağrı olabilir.

Doktorunuz, kalp krizi geçirip geçirmediğinizi kontrol etmek ve kalp kasının ne kadar zarar gördüğünü değerlendirmek için biyobelirteç seviyelerinizi değerlendirecektir. Seviyelerin değişip değişmediğini görmek için genellikle bir defadan fazla kontrol edecektir.

Biyobelirteçlerinizi kontrol etmenin yanı sıra doktorunuz kanınızdan başka bilgiler almak da isteyebilir.

Bu şunları içerir:

  • Kolesterol seviyeleri
  • Kan glükoz (şeker) seviyeleri
  • Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra Trombosit seviyeleriniz
  • Sodyum ve Potasyum gibi elektrolit seviyeleri
  • Kalp yetmezliğini işaret edebilen bir hormon olan B tipi natriüretik peptid
  • (BNP) seviyeleri




Troponin Testi Yan Etkileri Var mıdır?

Troponin enzim testi, nispeten basit ve ağrısız bir işlemdir. İğnenin kan almak için sokulduğu yerde küçük bir çürük veya geçici ağrı olabilir.

Komplikasyonları önlemek için latekse (genellikle tıbbi eldivenlerin yapılmış olduğu madde) alerjiniz varsa, kanınızı alan kişiye söyleyin. Aksi takdirde, test güvenlidir ve çoğunlukla risksizdir.

Troponin Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Kardiyak enzimleri test sonuçlarınız, kalp krizi geçirmiş olma ihtimalinizi gösterir.
Örneğin, çoğu sağlıklı gencin kan dolaşımında dolaşan troponin T yoktur. Bir kalp krizi sırasında kalp kası ne kadar fazla zarar görürse, kan dolaşımınızdaki troponin T seviyesi o kadar yüksek olur.
Kardiyak troponin T, mililitre (ng / mL) başına nanogram cinsinden ölçülür. Troponin T seviyeniz, kullanılan test için %1’lik dilime girdiyse doktorunuz muhtemelen bir kalp krizi tanısı koyacaktır.
Yüksek başlayan ve düşerek devam eden seviyeler kalbin son zamanlarda hasar gördüğünü gösterir. Hafif bir kalp krizi olmuş olabilir. Farkına bile varmamış olabilirsiniz.

Troponin Test Sonuçlarında Yanlışlık Olabilir mi?

Kalp krizi dışındaki nedenlerden dolayı kardiyak enzim seviyeleri yükselebilir. Örneğin, bir tür kan enfeksiyonu olan sepsis, troponin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Aynısı, kalp ritmi problemi olan atriyal fibrilasyon için de geçerlidir.

Test sonuçlarınızı etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Kardiyomiyopati gibi diğer kalp hastalıkları
  • Kalp kapak hastalığı
  • Kafa içi yaralanma
Diğer faktörler daha yüksek kardiyak enzim seviyeleri üretebildiğinden, doktorunuz kalp krizini teşhis etmek için yalnızca enzim seviyelerinize bakmaz. Doktorunuz ayrıca tanıyı doğrulamak için bir elektrokardiyogram (EKG) kullanacaktır.

Sonrasında ne olur?
Doktorunuz kalp krizi tanısı koyarsa, ilaçlar, diyet, egzersiz ve diğer sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri hakkındaki tavsiyelerine uymanız çok önemlidir. Doktorunuz, ayrıca kalp rehabilitasyonu önerebilir. 


Eğer yüksek kalp enzim seviyeniz varsa ancak kalp krizi geçirmediyseniz, doktorunuz kalbinizi sağlıklı tutmanın yolları hakkında sizinle konuşacaktır. Bu gelecekteki muhtemel bir kalp krizini önlemeye yardımcı olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?