Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/08/02 11:02 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/21 11:00 •

Soğuk yenmesi, bol su içermesi, tatlı olması ve her yemeğin yanına yakışmasıyla beraber, tek başına da bir öğün olabilen bir meyvedir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuz, yaz aylarının benzersiz ve vazgeçilmez meyvelerindendir. Soğuk yenmesi, bol su içermesi, tatlı olması ve her yemeğin yanına yakışmasıyla beraber, tek başına da bir öğün olabilen bir meyvedir. Bu sebeple faydaları da çok fazla merak edilir. Çünkü insanlar hep severek yedikleri besinlerin faydalı olmasını bekler ve bi nevi yemek için bahane ararlar. Neyse ki, karpuz gerçekten oldukça faydalı ve besleyici bir meyvedir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yaz günlerinde sık tüketilen karpuz; C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir. 
Kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Karpuzun içeriği büyük oranda sudur. Bu sebeple idrar oluşumunu artırır ve böbreklerin çalışmasını destekler.

Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır. Şekeri az, suyu çok olduğundan öğün aralarında tüketildiğinde midede doluluk oluşturur ve tokluk hissi verir. Ayrıca sindirimi hızlandırır. Bu sebeple ana öğün değil de ara öğün olarak dahi tüketilmesi fayda sağlayacaktır.

Güzel bir detoks içeceğidir. Bu sebeple özel karışımlar hazırlarken, karışımları tatlandırmak, serinletmek, hafifletmek için de kullanılabilen yegane besinlerdendir.

Karpuz, az miktarda da olsa barındırdığı "likopen" maddesi, kalbi enfarktüs olasılığına karşı koruyor.

Kimler Karpuzu Az Tüketmelidir?

Karpuz her ne kadar faydalı olsa da, bu sınırsız tüketim anlamına gelmemelidir. İçeriğinin çoğu su olduğundan, devamlı yendiğinde tokluk oluşturacağından, diğer besinlerin alımını engelleyebilir. Neticesinde uzun sürelerde yeterince beslenemeyen vücut, baş dönmeleri, halsizlik ile tepki verecektir.

Bunun dışında karpuz, tatlı meyvelerdendir. Yani üzüm, incir gibi, şeker hastalarının dikkatli yemeleri gereken meyvelerdendir. Şeker hastalarınca karpuzun fazla tüketilmesi şekeri yükseltir.  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?