Kasık Fıtığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/10/20 17:47 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/20 17:47 •
Kasık bölgesinde sağ da ve solda doğumdan itibaren var olan ikiadet açıklık vardır
 Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık bölgesinde sağ da ve solda doğumdan itibaren var olan ikiadet açıklık vardır. Bu açıklıktan kadınlarda rahmin sabit durmasını sağlayanerkeklerde ise testisin, sperm kanalının ve kan damarlarının  bulunduğu asıcı bağlar geçmektedir.Sağlıklıinsanlarda bu kan*l kas ve yağ tabakasıyla desteklenmektedir.

Bu kanalın ağır fiziksel aktivite, kronik öksürük, kabızlık,doğumsal bağ doku hastalıkları sebebiyle yırtılmalar sonucu karın içi organlarınbu kanala doğru ilerlemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Sağ taraflı kasık fıtıkları sol tarafa göre daha çok görülmektedir.Kasık fıtığı kesesinde yağ dokusu, kalın bağırsak, ince bağırsakbulunabilmektedir.

Kasık fıtıklarında temel belirtilerinden biri ayakta durma ilebelirginleşen şişlik durumudur. Ayrıca bu bölgede ağrı, uyuşma ve dolgunlukhissi ortaya çıkmaktadır. Kese içindeki organlarda kanlanmanın bozulması sonucuaşırı ağrı, kabızlık, gaz, bulantı, kusma görülebilmektedir.

Kasık fıtıklarında hastanın hikayesi ve fizik muayenesi tanıkoymada önemlidir. Ayrıca ultrasonografi de tanı koymada en etkiliyöntemdir.Tanı konulan hastalara cerrahi uygulamalar önerilmektedir. Bununsebebi kasık fıtıklarının ilaçla tedavisinin olmamasıdır.

Kasık fıtıklarında yamauygulaması dünyada kabul görmüş bir uygulamadır. Bu yöntemde fıtığın tekrarlamariski az olması ve etkili olması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu cerrahigirişim açık veya kapalı(laparoskopik) olarak yapılabilmektedir. Kapalı yöntemameliyat sonrası dönemin rahat olması sebebiyle daha tercih edilen biryöntemdir.

Bu uygulamada yama cilt altı dokuda kas tabakalarının üzerine uygulanmaktadırve  yama dıştan fark edilmeyecek şekildedir.

Ameliyat sonrası kişi 1-2 gün civarı hastanede kaldıktan sonragünlük hayatına dönebilmektedir. İlk bir ay ağır fiziksel aktivitedebulunulmaması gerekmektedir. Bunun dışında bir kısıtlama yoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?